Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедия по Софокъл е най-новото заглавие в репертоара на Родопския драматичен театър

БНР Новини
Снимка: Родопски драматичен театър

С премиера на спектакъла „Антигона и хората“ започна новия си сезон Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Постановката по прочутата трагедия на Софокъл е дело на младия режисьор Делян Илиев, който беше забелязан още при дебютната си постановка – „Три сестри“ на Чехов, и номиниран за „Аскеер 2018“ в категорията „Изгряваща звезда“.

„Мен ежеминутно и ежесекундно ме е било страх дали това, което правим, не е някаква огромна глупост и неоправдан риск. Но в крайна сметка се оказа, че не е така – точно заради тези няколко човека, които стоят заедно като трупа, като група и могат всичко някак си, като са заедно. Пазили сме се от послания и от дидактика, но ако има нещо, което най като че ли се набива на очи, е, че „антигони“ няма като че ли в днешния свят. И единственият шанс да има такива, да се докоснем до тях, да „дишаме един въздух“ с такива хора, е единствено в театъра, на сцената – там може да се възпроизведе такъв човек, такъв тип начин на мислене, такъв тип саможертва.“

Художник на спектакъла е Анна Шопова, композитор и вокален педагог – Мира Искърова, а на сцената са актьорите Божана Мановска, Самуела-Ивана Церовска (гост), Атанас Найденов, Асен Левов и Борис Хаджийски.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени