Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на германското контраразузнаване срещу Меркел за „лова на чужденци“ в Кемниц

Ляв демонстрант замахва със стол към десен протестиращ в източния германски град Кемниц по време на протест и контрапротест на 1 септември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на германското контраразузнаване изрази съмнение в съобщенията за „лов на чужденци“ от неонацисти в източния град Кемниц, като така влезе в пряко противоречие с канцлера Ангела Меркел, предаде АФП.

Засягайки темата, която разпали отново дебата за имиграцията в страната, Ханс-Георг Маасен каза през „Билд“, че той не разполага с „доказателство, че циркулиращото в интернет видео“, показващо как хора с вид на чужденци са преследвани „е автентично“.

„Споделям скептицизма относно медийните съобщения за лов на чужденци от десни екстремисти в Кемниц“, каза той.

В града имаше няколко протеста на крайнодесни след убийството на германец през август, за което са задържани двама души, търсещи убежище, и се издирва трети.

„На основата на внимателната ми преценка, може да се каже, че има основания да се смята, че това е било преднамерено разпространена невярна информация“, каза Маасен, който оглавява Федералната служба за защита на конституцията.

Екстремистки групи и хиляди местни жители излязоха по улиците в дните след фаталното наръгване с нож, като редица участници скандираха обидни лозунги срещу чужденците и правеха незаконни нацистки поздрави

В разгара на насилието, което шокира страната, бяха атакувани журналисти и полицаи, а жалби бяха подадени от няколко чужденци, сред които афганистанец, българин и сириец, припомня АФП.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт почти незабавно осъди насилието в Кемниц, включително „лова“ на чужденци от демонстранти. А самата Меркел няколко пъти използва фразата, като добави, че за „омраза на улиците“ няма място в Германия.

Но Михаел Кречмер - премиер на провинция Саксония, където се намира Кемниц, заяви по-рано тази седмица в парламента, че „не е имало лов на чужденци, нито погроми“.

Думите на Маасен предизвикаха реакция от представители на партии в правителството и опозиционната партия „Зелени“, които ги нарекоха „чист абсурд“ и „фронтална атака срещу Меркел“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна