Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общото събрание на БАН решава бъдещето на НИМХ

Снимка: БГНЕС

Очаква се Общото събрание на БАН да вземе решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Служителите на Института настояват той да бъде отделен от общата структура на Академията в самостоятелно звено. Мотивите за това искане са, че ръководството на БАН не разбира проблемите на Института, и че парите, които отделя за него от държавната субсидия за БАН, не са достатъчни. В спора между ръководството на Академията и синоптиците се намесиха премиерът Бойко Борисов и просветният министър Красимир Вълчев.

След поредица от протести, започнали през април, в края на миналия месец метеоролозите и хидролозите бяха приети за разговор в Министерския съвет. Там властта им обеща, че, ако не успеят да се отделят от там по взаимно съгласие на днешното Общо събрание на Академията, правителството ще стори това със законови промени. Ден по-късно управата на БАН освободи директора на НИМХ Христомир Брънзов, който подкрепи протеста на колегите си на бул. "Дондуков" 1 и който каза, че е солидарен с исканията им заради нарушения на законите и недопускане на финансова проверка.

Просветният министър Красимир Вълчев определи освобождаването на Брънзов като "изключително неуместно", а в знак на солидарност с него се оттегли целият ръководен екип на НИМХ. В това число и директорите на четирите му филиала в страната. Работата в Института е силно затруднена заради освобождаването на директора му, твърдят синоптиците и хидролозите, които настояват Брънзов да бъде върнат на работа, за да бъде разрешена кризата. В противен случай са готови и на гражданско неподчинение.

От своя страна Общото събрание на БАН излезе с позиция, в която пише, че Управителният съвет на Академията не възразява срещу отделянето на НИМК от БАН, но при спазване на действащата нормативна база и в защита на онези, които искат да останат в Академията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна