Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за борба с африканската чума обсъжда министър Порожанов с румънските си колеги

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще обсъди борбата срещу африканската чума по свинете с румънските си колеги и ще се срещне със свиневъди в Силистра
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще обсъди борбата срещу африканската чума по свинете с румънските си колеги и ще се срещне със свиневъди в Силистра.

Поредицата от срещи на агроминистъра започва в Силистра, където ще обсъди мерките за борба срещу африканската чума по свинете с индустриални свиневъди. Порожанов ще направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния, а следобед ще се срещне в Букурещ с румънските министри – на земеделието – Петре Дея, и на горите и водите – Йоан Дене.

Целта на срещата е да се координират мерките, които ветеринарните власти в двете страни вземат срещу чумата.

В съседна Румъния вече има над 200 000 заразени животни и държавата има трудност в организацията по евтаназирането им, освен това там продължават гонките срещу диви прасета, което стресира животните и води до паническия им бяг в различни посоки, в това число и към българската граница. Българският министър е написал писма до румънските си колеги и до областните управители в пограничните райони с молба за преустановяване на такива практики. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна