Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Столичната община срещу порочните практики в детските градини

| обновено на 10.09.18 в 12:04
Снимка: Божидар Янев, БНР


Пред сградата на Столичната община се проведе протест заради липсата на достатъчно места в детски градини, ясли и училища, организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Недоволните поискаха обезщетяване на децата, останали извън класиранията, ефективен план за построяване на нужните институции по квартали и цялостно подобряване на системата.

Още едно от исканията на протестиращите, обявено по-рано, бе отстраняване от длъжност на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева, както и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията, защото години наред не са установили масовите нарушения в системата на детските градини.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи нападките като политически въпреки декларираната от гражданската инициатива позиция, че не симпатизират на нито една политическа сила.

Организаторът на протеста Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поиска парите за нови детски градини и училища да бъдат заложени още в бюджета за следващата година.

"Следващото ни искане е пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в 1-ви клас", каза преди протеста той.

Иска се още да бъдат назначени помощник-възпитатели в групите на яслите и градините, където броят на децата е по-голям от установения, с наредба на просветното министерство.

"Нямам никакъв повод да искам оставката на когото и да било от колегите ми. Прокуратура и полиция проверяват всички сигнали, включително от г-н Николов", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че са построени над 90 нови детски градини, за което са инвестирани 180 000 000 лв.

След среща с представители на общинската администрация днес обаче организаторите на протеста се ангажираха да работят съвместно с Общината за решаване на проблема.

„На този етап няма да предвиждаме нови протести. Радваме се, че от Общината поне признаха, че има нужда от строителство, което до този момент под някаква форма беше отричано“, заяви Васил Николов. 

В интервю за предаването "Преди всички" заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов заяви:

"Действително има проблеми при приема на деца в детските градини. Те са свързани със сложността на различни нормативи, които се прилагат. Например Законът за училищното и предучилищното образование изрично казва, че децата с хронични заболявания следва да бъдат подкрепяни, което, разбира се, няма как да става, ако те не са приети. По тази причина от много години за тях действа един облекчен режим, но същевременно в никой закон не се казва кои са тези категории деца и от кои заболявания страдат и доколкото директорите са длъжни, като всички служебни лица, да изпълняват законите. Те се приемат с документи от лекари, от лекарски комисии, с ТЕЛК, с диагнози с медицинска документация и няма как да се сърдим на един или друг директор, ако това, което му е подадено като медицинска документация, не е докрай прецизно. Столична община неведнъж е писала до РЗИ с искане да се дефинира този списък и междувременно от година и половина приемаме всичк деца – болни, здрави – през електронната система, която е първата по рода си такава в България".

Чобанов обясни, че в момента Общината обмисля изграждането на нови детски градини и разширяване на съществуващи такива в южните части на София:

"Инвестиционната ни програма прави всичко възможно затова да изградим бързо и качествено нови обекти, където да бъдат разкривани групи. Основните ни усилия са насочени към разширяването на яслените групи".

Заместник-кметът беше категоричен, че всички твърдения на протестиращите по отношение на двама от служителите на Столична община не се потвърждават:

"Така че няма как да уволним и да изгоним някой, защото на някой това му се струва правилен подход".

Репортажа на Евелина Стоянова от Детска градина №2 в район "Триадица" и интервюто на Веселина Миланова с Тодор Чобанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна