Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьорите предлагат такса за пушене на годишна база, за да се избегне корупционният натиск

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Идеята на Българската асоциация на ресторантьорите е таксата „Дим“ да се заплаща на годишна база, да се определя от размера на заведението и да позволява да има обособено помещение в самото заведение. Тя се заплаща от собственика, клиентите не плащат за тютюнопушенето и нашата идея е тези поправки да влязат в настоящия закон и да може Законът за здравеопазването най-после в тази си част да стане работещ. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в интервю за предаването „Преди всички“.

Парите ще отиват във фонд за здравеопазване, за социално подпомагане – по преценка на Министерството на здравеопазването, уточни той и добави: „Ние мислим, че това ще доведе до милиони приходи в бюджета, защото в момента както е законът – не работи, събираемост няма. Има 1200 проверки, 100 направени акта. Това означава, че това е една неработеща система“.

Според Алибегов с промените и въвеждането на такса „Дим“ ще бъдат премахнати корупционни практики:

„Когато има 1200 проверки, а са издадени само 100 акта, става ясно, че това е неработеща система. Когато бъдат издадени 1195 акта, тогава ще бъде работеща система, защото в момента е обществена тайна, че абсолютно навсякъде масово тази забрана не се спазва“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна