Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка продължава да очаква ускоряване на икономическия растеж през третото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Растежът на френската икономика ще отбележи подобрение през третото тримесечие на годината, показват резултати от редовно проучване на Централна банка на страната, потвърждаващи предварителната оценка.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода юли – септември с 0,4% спрямо предходните три месеца, когато френската икономика отчете анемичен растеж от 0,2% за второ поредно тримесечие и след добрата експанзия от 0,6% в края на 2017 година.

Прогнозата на Френската централна банка се базира на последно проучване за август, показващо рязко подобрение на бизнес активността в промишления сектор, стабилизация в сферата на услугите и влошаване в строителството.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, нарасна рязко през август до 103 пункта от 101 пункта през всеки от предходните два месеца, но анкетираните бизнес мениджъри очакват само сдържан растеж на индустриалната активност през септември.

Активността в сферата на услугите стабилизира на юлското ниво от 102,0 пункта, но въпреки това остава недалеч от многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Активността в сферата на услугите остава силна, като мениджърите в сектора прогнозират запазване на темпото на растеж в началото на есента.

Аналогичният индекс в строителната сфера пък отстъпи през август до 103 пункта от 104 пункта през юли, отстъпвайки за втори пореден месец от неговия 10-годишен връх от 105 пункта през юни. Строителните мениджъри прогнозират запазване на темпото на растеж в сектора през септември.

Месечното проучване на централната банка изглеждат в синхрон със серията други сигнали за стабилизация на икономическия растеж през третото тримесечие както във Франция, така и в целия регион на единната валута на фона въпреки провокираното от САЩ търговското напрежение в световен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!