Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Илиан Илиев:

Чрез кулинарната фотография разказваш една история за вкусове, емоции, цветове и естетика

Фотографът Илиан Илиев
Снимка: Личен архив


Кулинарната фотография не е просто правене на „вкусни“ снимки, тя е начин да разкажете една история за вкусове, емоции, цветове и естетика. Това знае най-добре фотографът Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж. През май той получи престижна първа награда в категорията "Най-добра книга за професионалисти" за книгата си "Българските готвачи" на авторитетен световен кулинарен конкурс, който тази година бе проведен в Китай. Тази есен готварската книга - шедьовър ще бъде преведена на български език и представена и на нашия пазар.
   

Дотогава предизвикателството се казва шоколад, а Илиан Илиев го посреща заеднос кралицата на шоколада Елица Божинова, с която в края на септември ще водят във Франция майсторски клас. Илиан Илиев е страстен кулинар, а преди да се отдаде на кулинарната фотография е бил на полето на военната фотография.

"Не бих казал, че най-силният период в моята кариера е войната в Косово. Да, бях там, в Прищина, бях във всички лагери в Албания и в Македония, но не мога да кажа: аз направих добра фотография. Напротив - това е по-труден период, в който осъзнах, че журналистиката не е моето поле за изява. Така бавно започнах да влизам в студио, да уча как да рисувам със светлина, как да подреждам и аранжирам. В началото повече продукти, отколкото храна. Така стъпка по стъпка заедно с готвенето стигнах до кулинарната фотография", разказа в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" световноизвестният български фотограф, който и тази есен ще преподава на студентите си в кулинарната академия HRC в София.

"Винаги трябва да провокираш клиентите си. Опитвам се да направя снимките малко по-различно изглеждащи, с различен ракурс, с различна светлина, така че да има това шокиране, това "уау". Когато правиш фотография на храна, ти създаваш един диалог. Ти питаш този, който гледа: искаш ли да опиташ, харесва ли ти? И ако тези снимки се купуват, ако хората поръчват в ресторанта, когато са видели твоя снимка в менюто, или ако им харесва готварската книга само по фотографиите, то значи си свършил работа. Диалогът се е получил", казва Илиев.

За сюжетите, които разказват фотографиите, с Илиан Илиев в студиото на "Хоризонт" на БНР разговаря Валерия Николова. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени