Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Реалистично е да се стигне до Брекзит сделка в рамките на 6 до 8 седмици

Ръст на британската лира след коментарите на водещия европейски преговарящ

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещият преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние заяви в понеделник, че е реалистично да се предположи, че ще се стигне до Брекзит сделка с Великобритания в рамките на следващите 6 до 8 седмици.

Говорейки на конференция в Блед, Словения, той отбеляза, че "ние (ЕС) сме готови да предложим много важно, амбициозно и безпрецедентно партньорство с Великобритания", но без да конкретизира какво точно се има предвид.

Необходимо е да се постигне споразумение до началото на ноември, отбеляза Барние, но допълни, че все още няколко важни въпроса изискват внимание, включително мерки за предотвратяване на повторната поява на твърда ирландска граница и защита на наименованията на хранителните и селскостопански продукти.

"Трябва да разрешим въпросите относно Ирландия и някои други през следващите шест до осем седмици", посочи европейският главен преговарящ. "Ние сме длъжни да контролираме стоките на външната граница на съюза. Опитваме се да опростим границата, но това все пак ще бъде граница", посочи Барние, визирайки все още нерешеният въпрос за границата между Република Ирландия, която е част от ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Трябва да се има предвид, че преговорите ще продължат в Брюксел преди 28-те лидери на ЕС да обсъдят въпроса за Брекзит през следващата седмица на срещата на върха в Залцбург, Австрия.

Междувременно вестник "Гардиън" съобщи, че се очаква лидерите на ЕС да оповестят през следващата седмица, че през ноември ще проведат извънредно заседание по въпроса за Брекзит. Според британското издание най-вероятната дата на срещата е 13-ти ноември.

Изявлението на Барние, че е реалистично да се постигне споразумение между ЕС и Великобритания относно Брекзит в рамките на 6 до 8 седмици доведе до рязко поскъпване на британската лира. За поскъпването на паунда допринасят и оповестените по-рано днес силни данни за растежа на британската икономика през юли.

Британската лира нараства с близо 1% към 6-седмичен връх от 1,3051 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,4% към 5-седмично дъно около 0,8895 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна