Как оперната музика спаси Израелския камерен оркестър

Мърморещи музиканти, огромни дългове и липса на публика – така изглеждаше преди две години Израелският камерен оркестър – състав, основан от Гари Бертини, който е създал и Израелската опера. Предстоеше оркестърът да бъде закрит. Той беше в тежест на общината на Тел Авив. Меломаните го отбягваха. Тогава в медиите се появи материал за израелския млад диригент Ариел Цукерман, който оглавил оркестъра в малък град край Мюнхен и любителите на музиката в големия музикален център започнали да пътуват за всеки негов концерт, а залите на концертите му били препълнени. Разбира се, в Израел не може да му предложат немската заплата, но предизвикателството да съживиш някога легендарния състав го привлече.

Най-напред диригентът предложи на телавивската община да осигури достойни пенсии на досегашните музиканти. Използвайки познанствата си с млади израелски оркестранти, които свирят в чужбина, и след сериозни конкурси за студенти в последните курсове на консерваторията, Цукерман направи съвършено нов оркестър. Солисти са отново израелци, които свирят навън, а се връщат за ваканции или семейни тържества в страната.

В Израел много обичат операта. В репертоара на обновения оркестър има много концертни представления на опери. Концерна зала за проявите му е една от залите на известната телавивска картинна галерия. Наблизо е и един от архитектурните резервати на града. Много често концертите започват с екскурзия из залите на галерията или по улиците на Тел Авив и свързват художествени или архитектурни стилове с музикалните, влизащи в програмата на дадения концерт. Специална лектория, насочена към студенти в немузикалните висши учебни заведения и млади хора между 20 и 30 години, обхваща една аудитория, която е извън музикалното образоване. В абонаментите за концерти в една от най-популярните агенции започват да включват и поне 3 концерта на оркестъра на година.

Публиката започна да се връща в залите на оркестъра. Поканите за гастроли из цялата страна и в чужбина също не закъсняха. Сега Израелският камерен оркестър е една от най-бързо развиващите се и много привлекателните за младата публика институции. При това концертите му рядко завършват с последните акорди от бисовете. Обикновено голяма част от слушателите остават за поговорят за музиката, която са слушали или въобще за изкуството. Това е много важно и при съставянето на програма за следващите сезони, а също понякога предизвиква допълнителни концерти с произведения предложни от зрителите. 


Още от категорията
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32

Чапман разказа как е убил Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън Марк Чапман разказа как е убил легендарния „бийтълс“, пише Daily Mail. Чапман разказва, че е използвал специални куршуми, за да е сигурен, че ще убие Ленън. „След като го убих, се надявах, че не е страдал“, споделя Чапман, цитиран от изданието. Убиецът на Ленън се яви на слушане по поредно искане за намаляване на..

публикувано на 16.11.18 в 17:18
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54