Как оперната музика спаси Израелския камерен оркестър

Мърморещи музиканти, огромни дългове и липса на публика – така изглеждаше преди две години Израелският камерен оркестър – състав, основан от Гари Бертини, който е създал и Израелската опера. Предстоеше оркестърът да бъде закрит. Той беше в тежест на общината на Тел Авив. Меломаните го отбягваха. Тогава в медиите се появи материал за израелския млад диригент Ариел Цукерман, който оглавил оркестъра в малък град край Мюнхен и любителите на музиката в големия музикален център започнали да пътуват за всеки негов концерт, а залите на концертите му били препълнени. Разбира се, в Израел не може да му предложат немската заплата, но предизвикателството да съживиш някога легендарния състав го привлече.

Най-напред диригентът предложи на телавивската община да осигури достойни пенсии на досегашните музиканти. Използвайки познанствата си с млади израелски оркестранти, които свирят в чужбина, и след сериозни конкурси за студенти в последните курсове на консерваторията, Цукерман направи съвършено нов оркестър. Солисти са отново израелци, които свирят навън, а се връщат за ваканции или семейни тържества в страната.

В Израел много обичат операта. В репертоара на обновения оркестър има много концертни представления на опери. Концерна зала за проявите му е една от залите на известната телавивска картинна галерия. Наблизо е и един от архитектурните резервати на града. Много често концертите започват с екскурзия из залите на галерията или по улиците на Тел Авив и свързват художествени или архитектурни стилове с музикалните, влизащи в програмата на дадения концерт. Специална лектория, насочена към студенти в немузикалните висши учебни заведения и млади хора между 20 и 30 години, обхваща една аудитория, която е извън музикалното образоване. В абонаментите за концерти в една от най-популярните агенции започват да включват и поне 3 концерта на оркестъра на година.

Публиката започна да се връща в залите на оркестъра. Поканите за гастроли из цялата страна и в чужбина също не закъсняха. Сега Израелският камерен оркестър е една от най-бързо развиващите се и много привлекателните за младата публика институции. При това концертите му рядко завършват с последните акорди от бисовете. Обикновено голяма част от слушателите остават за поговорят за музиката, която са слушали или въобще за изкуството. Това е много важно и при съставянето на програма за следващите сезони, а също понякога предизвиква допълнителни концерти с произведения предложни от зрителите. 


Още от категорията

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет „Филхармоника“ от България. Събитието е на 26 септември 2018 от 19.00 часа в зала..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя (22 и 23 септември), с двата състава, подготвящи заглавието. Те ще играят в Националния театър,..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон с премиера за България и блестящата Анна Цибулева

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили Радиосимфониците и главният диригент Марк..

публикувано на 21.09.18 в 13:33
Плакат на спектакъла #minaret на звездата от Арабския регион Омар Раджех, който ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK.

Започва ONE DANCE WEEK

11-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2018 се открива  в Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив със спектакъла #minaret  на  Омар Раджех от Ливан тази вечер. Основателят на съвременната танцова сцена в Ливан и един от водещите арабски хореографи  и неговата трупа обединяват танц, музика и..

публикувано на 21.09.18 в 09:37
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07