Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 септември – 17 години по-късно

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 11 септември 2001 година бе извършен един от най-тежките атентати срещу човечеството – поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ. Три от тях напълно успешни – срещу Ню Йорк и Вашингтон, и срещу сградата на Пентагона.
Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал Кайда“ отвлякоха 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиха 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ. Четвъртият самолет се разби в открито поле в щата Пенсилвания преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. Загинаха близо 3 хиляди души, а около 6 хиляди бяха ранени.
Защо днес хората по света се връщат отново към спомена за този терористичен акт – просто защото след 11 септември се оказа, че светът не е същия. През 2001 година твърде много хора от Европа и Америка вече живееха по различен начин – Берлинската стена отдавна беше рухнала, желязна завеса нямаше, посланията на тогавашните световни лидери бяха за приятелство и сътрудничество.
Днес – 17 години по-късно, колкото и трудно е да се признае, хората по света някак си живеят под заплаха. Атентатите в Париж, Брюксел, Лондон, Санкт Петербург показват това. И днес все още се търсят отговорите на някои глобални въпроси, като въпросите за омразата и насилието, зададени преди 17 години.
Светът вече е друг, може би ако разузнавачите по света се обединят за постигането на една обща цел, тогава вероятно ще има ефект от борбата с тероризма – това бе позицията на специалиста по сигурността генерал Тодор Бояджиев, изказана в предаването.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна