Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Георгиев: Липсата на комуникация накара д-р Симеонова да подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Липсата на комуникация с Министерството на здравеопазването и други институции, от които зависят трансплантациите на органи в България и в чужбина, е една от причините, които накараха д-р Симеонова да подаде оставка. Това заяви в предаването „12+3“ Евгени Георгиев от Алианса на трансплантираните и оперираните. Вчера д-р Марияна Симеонова подаде оставка от поста директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

„Д-р Симеонова прекрасно е работила с пациентските организации, със самите пациенти. Мога да кажа, че тя дори поименно е познавала всички от тях. В Министерството на здравеопазването нещата не се развиват по същия начин“, коментира той и добави:

„Нещата стават много бавно. Нещата са тръгнали, според мен, към един институционален разпад. Виждате колко национални съвети за хора с увреждания, колко институции работят за нашето благо и в един момент нещата отвсякъде куцат и стават по-зле“.

По думите на Георгиев, д-р Симеонова е направила много за последните 5 години, когато е ръководила агенцията по трансплантации. Той подчерта, че проблемите са комплексни и има много работа:

„Не знам кой ще се нагърби и дали ще може като нея да върши това нещо. Денонощна работа е и най-вече човек трябва да има душа и хъс за това нещо“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!