П. Захариев: В новата Конфедерация на автобусните превозвачи ще бъде чут гласът и на най-малките

| обновено на 12.09.18 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Днес учредяват Конфедерация на автобусните превозвачи. Тя ще предложи конкретни мерки за борба със сивия сектор и подобряване на безопасността на пътя. В предаването „Преди всички“ един от учредителите е Петър Захариев, който е превозвач от Северозападна България, обясни:

„Днес ще учредим конфедерацията след дълги разговори, лутания и премеждия. Тя е доброволен съюз, на принципа на доброволното сдружаване на браншовите организации, чиито членове са превозвачи като физически и юридически лица, т.е. ще обхване всички автобусни превозвачи в страната. Целта на тази организация е да се обединят всички на национално и на местно равнище пред съответните органи и да бъдат защитени интересите както на най-малките, така и на най-големите. Големите превозвачи успяват да защитят своите интереси, но малките са беззащитни, нямат и финансов потенциал да защитят интересите си. Чрез тази организация те ще бъдат представени и защитени на всички нива. В тази конфедерация всички ще имат еднакъв глас, ще бъде чут гласът и на най-малките“.

Липсата на кадри, нерегламентираните превози, републиканската транспортна схема, екотаксите са тежките проблеми пред бранша, посочи Захариев и добави, че в някои отдалечени и по-малки населени места те ще доведат до фалити на малки превозвачи.

„Всички тези такси и допълнителни разходи ще се отразят на цената на билета, което означава поскъпване. И нововъведенията за коланите в автобуси и видеонаблюдателите ще се отразят много сериозно. Това са общо 50-55 млн. лв. излишни разходи на този етап за т.нар. стари автобуси“.

Автобусните превозвачи не очакват финансова подкрепа от държавата след приемането на тези промени в закона. 

80 на сто от фирмите, които извършват случаен превоз, не са регистрирани по ДДС, предупредиха от новоучредената Конфедерация на автобусните превозвачи. До месец тя ще  представи предложения за нормативни промени, насочени към борбата със сивата икономика в транспорта.

Огромна част от случайния превоз работи по свои правила, коментира Ивайло Константинов. По думите му, фирми, чийто служители само като възнаграждение надхвърлят прага на регистрация по ДДС не са регистрирани по ДДС. Петър Захариев посочи схемата.

"Нашите контролни органи, било то КАТ, било ДАИ или данъчни, контролират дадения едноличен търговец. Той съставя фирма и отговаря на всички законови изисквания. Той не превишава въпросните 50 хиляди лева да се регистрира по ДДС, но той е регистрирал друга фирма на жена си, на баба си, с която фирма купува гориво, прибира си ДДС-то, зарежда си автобусите си на едноличен търговец и така заобикаля закона".

Всички фирми, които извършват обществен превоз на пътници трябва да се регистрират по ДДС, като мярка срещу сивата икономика, заяви Магладена Милтенова, председател на конфедерацията. Автобусите, с които се извършва обществен превоз на пътници да се регистрират на фирми, а не на физически лица, ще предложат също от организацията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

В Каспичан са открити четири тела

Четири тела са открити в частен имот на ул. Раковска в Каспичан.  По първоначалната информация става дума за убийство. Районът е блокиран от полицията.  Очаква се след минути окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева и директорът на Областната полиция Ялчън Расим да дадат повече информация по случая. 

публикувано на 26.09.18 в 14:37

Съдът е запорирал имущество на Трайчо Трайков

С разрешение на Софийския градски съд от 10 август е запорирано имущество на бившия енергиен министър Трайчо Трайков за близо два милиона и четиристотин хиляди лева.  Решението е било обжалвано от Трайков, казаха за "Хоризонт" от съда. По информация на "Хоризонт", искането на антикорупционната комисия е от 9 август. Съдът допуска..

обновено на 26.09.18 в 14:28

Благотворително бягане "Светулки run" в подкрепа на хората със зрителни увреждания

Софийският планински клуб организира благотворително бягане в подкрепа на хората със зрителни увреждания. Събитието е озаглавено „Светулки run“.  Доброволците ще трябва да пробягат 5-километрово трасе с начало в Борисовата градина, край езерото „Ариана“. Хората със зрителни увреждания, които искат да участват, ще могат да направят това с помощта на..

публикувано на 26.09.18 в 14:05

Проф. Никола Григоров: Алкохолът удължава живота, но неусвоеният започва да руши здравето

Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди един от най-добрите гастроентеролози, известният не само в България проф. Никола Григоров . Алкохолът успокоява, социализира, но и не прощава в един момент води до алкохолна абстиненция, води до отравяне на клетките, до зависимост, до агресивност, изолираност деградация. „Има..

публикувано на 26.09.18 в 13:52

Проверяват случай в Русе със съмнения за фалшива операция

16-годишно момиче е прието и лекувано в частна болница в Русе, а след време се установява, че на практика няма следи от операцията, за която има документи. Здравната каса е платила пътека за близо 3000 лева. Случаят сега е на вниманието както на Изпълнителната агенция "Медицински одит", така и на прокуратурата. Той е поредният, който предизвиква..

публикувано на 26.09.18 в 13:41

На Марс има условия за живот

На Марс от стотици милиони години има зона, която е подходяща за съществуването на микроорганизми, пише Earth and Planetary Science Letters, като се позовава на изследване на учени от университета „Браун“ в Провидънс, САЩ. Анализарийки данните, събрани от орбиталната сонда Mars Odyssey, специалистите са установили наличие на торий и калий..

публикувано на 26.09.18 в 13:25
Връх Мачу Пикчу

Екстракти от пътувания с Наталия Илиева

Представяме ви изключително любопитния разговор с нашата колега, дългогодишен музикален редактор в БНР и пътешественик Наталия Илиева. Поводът за него е посещението ѝ в Перу и живите спомени, с които се връща от там. Наталия Илиева е пътуващ човек и запален планинар, но и човек на словото. Чрез своите пътеписи, които самата тя определя по-скоро..

публикувано на 26.09.18 в 13:20