П. Захариев: В новата Конфедерация на автобусните превозвачи ще бъде чут гласът и на най-малките

| обновено на 12.09.18 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Днес учредяват Конфедерация на автобусните превозвачи. Тя ще предложи конкретни мерки за борба със сивия сектор и подобряване на безопасността на пътя. В предаването „Преди всички“ един от учредителите е Петър Захариев, който е превозвач от Северозападна България, обясни:

„Днес ще учредим конфедерацията след дълги разговори, лутания и премеждия. Тя е доброволен съюз, на принципа на доброволното сдружаване на браншовите организации, чиито членове са превозвачи като физически и юридически лица, т.е. ще обхване всички автобусни превозвачи в страната. Целта на тази организация е да се обединят всички на национално и на местно равнище пред съответните органи и да бъдат защитени интересите както на най-малките, така и на най-големите. Големите превозвачи успяват да защитят своите интереси, но малките са беззащитни, нямат и финансов потенциал да защитят интересите си. Чрез тази организация те ще бъдат представени и защитени на всички нива. В тази конфедерация всички ще имат еднакъв глас, ще бъде чут гласът и на най-малките“.

Липсата на кадри, нерегламентираните превози, републиканската транспортна схема, екотаксите са тежките проблеми пред бранша, посочи Захариев и добави, че в някои отдалечени и по-малки населени места те ще доведат до фалити на малки превозвачи.

„Всички тези такси и допълнителни разходи ще се отразят на цената на билета, което означава поскъпване. И нововъведенията за коланите в автобуси и видеонаблюдателите ще се отразят много сериозно. Това са общо 50-55 млн. лв. излишни разходи на този етап за т.нар. стари автобуси“.

Автобусните превозвачи не очакват финансова подкрепа от държавата след приемането на тези промени в закона. 

80 на сто от фирмите, които извършват случаен превоз, не са регистрирани по ДДС, предупредиха от новоучредената Конфедерация на автобусните превозвачи. До месец тя ще  представи предложения за нормативни промени, насочени към борбата със сивата икономика в транспорта.

Огромна част от случайния превоз работи по свои правила, коментира Ивайло Константинов. По думите му, фирми, чийто служители само като възнаграждение надхвърлят прага на регистрация по ДДС не са регистрирани по ДДС. Петър Захариев посочи схемата.

"Нашите контролни органи, било то КАТ, било ДАИ или данъчни, контролират дадения едноличен търговец. Той съставя фирма и отговаря на всички законови изисквания. Той не превишава въпросните 50 хиляди лева да се регистрира по ДДС, но той е регистрирал друга фирма на жена си, на баба си, с която фирма купува гориво, прибира си ДДС-то, зарежда си автобусите си на едноличен търговец и така заобикаля закона".

Всички фирми, които извършват обществен превоз на пътници трябва да се регистрират по ДДС, като мярка срещу сивата икономика, заяви Магладена Милтенова, председател на конфедерацията. Автобусите, с които се извършва обществен превоз на пътници да се регистрират на фирми, а не на физически лица, ще предложат също от организацията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

НАСА реши къде ще кацне следващият марсиански роувър

Следващият вседеход на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наречен "Марс 2020", ще се приземи в пресъхналата делта "Джезеро" на Червената планета, съобщиха от НАСА, цитирани от "Франс прес". Роувърът ще издирва следи от минал живот на микробно ниво на Марс. Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове. Преди..

публикувано на 21.11.18 в 02:16

Япония ще търси водни ресурси на полюс на Луната

Японското космическо ведомство ДЖАКСА планира към 2023-а година изпращането на международна изследователска експедиция на полюс на Луната, за потвърждаване на наличието там на водни ресурси, предаде ТАСС, като се позова на изявление на президента на японската космическа агенция Хироши Янакава. "Планираме точно кацане на повърхността на Луната. След..

публикувано на 21.11.18 в 02:14

Археолози откриха фреска с Леда и Лебеда в Помпей

Археолози откриха в добре запазена спалня в античен Помпей фреска със сцена от гръцката митология - Леда и Лебедът, който бил преобразеният Зевс,  съобщиха "Асошиейтед прес" и ДПА. Сцената е била доста популярна в Помпей, защото е намирана и в други домове. Новооткритата фреска обаче е изключителна, защото богинята сякаш гледа зрителя. Археолозите..

публикувано на 21.11.18 в 02:12

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература

Шведската академия създаде нов Нобелов комитет по литература съвместно с Нобеловия фонд, предаде "Асошиейтед прес". Новият Нобелов комитет ще се състои от петима членове на академията и петима експерти. Писателят Пер Вестберг ще бъде негов председател. Писателят Андерс Улсон, историкът Хорас Енгдал, поетите Кристина Луги и Йеспер Свенбу са..

публикувано на 21.11.18 в 02:11

Най-малко 50 души загинаха при самоубийствен атентат в Кабул

Най-малко 50 души загинаха, а над 70 бяха ранени при самоубийствен атентат в Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени представители. Експлозията е станала в зала за сватбени церемонии, където се били събрали мюсюлмански богослови по случай деня на раждането на пророка Мохамед, празнуван от мюсюлманите по света. В залата имало..

публикувано на 20.11.18 в 23:23

Теменужка Петкова: Сътрудничеството с Република Корея в енергийния сектор може да е много полезно

При откриването на корейско-български енергиен форум в София, министър Теменужка Петкова е заявила, че се надява Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене" и да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата. От енергийното ведомство съобщават, че участниците са били..

публикувано на 20.11.18 в 23:17
Дерайлиралият локомотив в Кресненското дефиле.

Стоманен стълб е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма

Тази сутрин беше направен щателен оглед на трасето в района на влаковата катастрофа в Кресненското дефиле.  Над 100 души със специална техника работеха днес за отстраняване на огромната скална маса, която се свлече на релсите близо до село Черниче и едва не обърна снощния влак за София, съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски:  "Почти..

обновено на 20.11.18 в 19:37