Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Нова Загора срещу обгазяване от инсталация за производство на биогаз

Снимка: Архив / Снимка: БГНЕС

Жители на две пловдивски села - Труд и  Куртово Конаре ще подкрепят с присъствие протеста на град Нова Загора, който ще се състои в 17:30 часа пред инсталацията за биогаз, която системно обгазява града.

Хората от трите населени места ще се обединят около искането за незабавни мерки - ефективен контрол, задължителни оценки за въздействие върху околната среда и за специална наредба. 

Организаторът на протеста в Нова Загора Кремена Петрова коментира, че протестиращите ще настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

Кремена Петрова заяви, че след изпратени жалби в Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните и други свързани с разрешаването на проблема институции нищо не се е променило и инсталацията продължава да изпуска неприятни миризми в късните вечерни часове и сутрин рано. Това е и причината жителите на Нова Загора днес отново да излязат на протест и да поискат лична среща с премиера Бойко Борисов.

„Настояваме за тази среща, защото смятаме, че е крайно време да се спрат спекулациите, че премиерът Борисов лично стои зад инвеститора и поради това това той е толериран от институциите“.

Данева каза още, че настояват инсталацията да бъде затворена за установяване на истинската причина за изпускането на неприятните миризми.

Село Труд има аналогичен проблем с Нова Загора, инсталация за биогаз на 200 метра от селото, обгазява района вече втора година, а през село Куртово Конаре каменна кариера запрашава и замърсява селото от години. Днес протестиращите от трите населени места ще призоват институциите да спрат да обслужват олигархични интереси и да защитят правото на нормален живот, чист въздух, което всеки европеец има. Протест в село Труд против инсталацията за биогаз се планира и за 20 октомври, като на него се очаква силно присъствие на жители и на Нова Загора, и на Куртово Конаре.

С тези действия стартира обединението на потърпевшите от институционалното бедствие от цялата страна. Целта е образуване на силна организация, която да анализира и да набележи мерки за подобряване работата на държавните институции, които имат контролни функции, съобщават организаторите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени