Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика влиза в социалната комисия

Снимка: БГНЕС

В социалната комисия влиза законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика. Младежите до 29 години, хората над 55 години, хората с увреждания, родителите на деца с увреждания, бежанците, бездомните, хората с различни зависимости, бивши затворници, жертви на домашно насилие – всички те могат да получат нов старт в живота именно чрез солидарната икономика. 

В предаването „Преди всички“ Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause „Помощ за благотворителността в България“, обясни:

„Този закон се опитва да намери по нов начин отговор на стария въпрос за социалното неравенство и включването на тези уязвими групи по достоен начин, така че те да престанат да бъдат обект на социално подпомагане и да започнат да бъдат активен фактор на собственото си развитие там, където това е възможно, като се използват икономически механизми. Това, че има такъв закон и беше помислено много върху тази дефиниция и дефинирана социалната и солидарна икономика и нейните предприятия е добро начало. При икономическите субекти преследването на социални цели преобладава пред икономическите цели. Това са едни свободни предприятия, които се управляват прозрачно и са с участие на хора от уязвимите групи“.

Баракова посочи, че имат и критики:

„За нас не е достатъчно да се говори за заетост на тези уязвими хора. Има множество жизнеспособни социални предприятия в България и чужбина, които произвеждат социален ефект, без непременно да наемат хора“.

Има и други неизяснени въпроси, каза тя и добави, че тепърва предстои много работа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна