Eмисия новини
от 08.00 часа

Професионални актьори и любители играят заедно Шекспир на сливенска сцена

Режисьорът Марий Росен и афишът на спектакъла
Снимка: БГНЕС

С премиера на спектакъла "Да бъдеш или не Ромео и Жулиета" по Шекспир ще бъде открит тази вечер Есенният театрален салон в Сливен. Постановката е на Марий Росен с трупата на Драматичния театър „Стефан Киров“ и е посветена на 100-годишнината на професионалния театър в града.
По думите на режисьора, в спектакъла няма нищо от „Хамлет“ -  заглавието е само една заигравка между двете пиеси, свързана с идеята в представлението да участват не само професионални актьори от трупата на Сливенския театър, но и 23-ма от зрителите в салона - доброволци от публиката, които ще се качат на сцената и ще изпълняват конкретни роли като артисти. Според замисъла на Марий Росен те ще бъдат равностойни участници в действието, ще бъдат облечени в костюми от епохата, ще си служат с реквизити, а някои от тях ще имат и реплики.
„Тоест това е един избор – да бъда или да не бъда, да участвам или да не участвам, да се кача на сцената или да не се кача на сцената, да поема трагедията или да не поема трагедията на Ромео и Жулиета“.
Художник на спектакъла е Антония Попова-Стефанова, а „актьорите“ доброволци ще си партнират на сцената с Вяра Начева, Таня Йоргова, Деница Даринова, Християна Пенева, Ивайло Гандев, Димитър Марков, Ивайло Драгиев и Александър Евгениев.

Програмата на Есенния театрален салон  продължава до 28 септември с гостуващи представления на драматичните театри във Варна и Пловдив, на Варненската опера и на столичния театър 199 „Валентин Стойчев“.


Още от