Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата ще се стабилизира към края на годината, прогнозира руският икономически министър

Максим Орешкин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на икономиката Максим Орешкин заяви в сряда, че рублата "се е отклонила сериозно" от нейната фундаментална реална стойност, но той очаква тя да стабилизира до 63-64 рубли за един щатски долар към декември тази година, съобщава агенция Ройтерс.

По-рано тази седмица руската валута се понижи до 70,60 рубли за долар, достигайки по този начин най-слабо ниво от март 2016-а година насам и задълбочавайки своите загуби, които стартираха в началото на август след заплахата от страна на САЩ за повече санкции спрямо Москва.

Според руски официални представители досега не беше необходимо използването на наличните финансови инструменти и не беше необходимо руските износителите да продават чуждестранна валута, за да се окаже подкрепа на рублата.

"Понастоящем има отклонение от фундаменталното ниво на обменния курс, като това може да трае доста продължително време", посочи в сряда Максим Орешкин в кулоарите на Източния икономически форум в руския град Владивосток и допълни: "Рублата плава свободно и стойността ѝ беше повлияна от редица фактори, включително от санкциите и изтичането на капитали".

Трябва да се има предвид, че по-рано този месец Министерството на икономиката намали прогнозата си за икономическия растеж в Русия през 2018 година до 1,8% от 1,9% и за 2019-а – до 1,3% от 1,4% на фона на сериозните колебания на финансовите пазари, по-бързото изтичане на капитали и песимизма относно възможността за нови санкции от страна на САЩ.

"Не очакваме големи положителни изненади по отношение на икономическия растеж през третото и четвъртото тримесечие", отбеляза Орешкин. "Това се дължи на увеличената непредвидимост и на по-голямата колебливост на финансовите пазари". Министърът също така заяви, че не очаква икономическият растеж да надвиши 1,9% през последните две тримесечия на 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че Управителният съвет на Руската централна банка ще заседава в петък (14-и септември), за да определи основния си лихвен процент, като анализаторите очакват запазване на лихвените ставки без промяна, но в същото време предполагат, че РЦБ ще отправи силни послания в опит да успокои участниците на финансовите пазари.

Междувременно Максим Орешкин отбеляза, че годишната инфлация през настоящата година може да надвиши неговата прогноза от 3,4%, ако обменният курс на рублата остане на сегашните нива. Целевото инфлационно ниво на Централната банка е от 4 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна