"Банско опера фест" в края на лятото

В Банско на опера през лятото случва се за девети път, но аз бях там за първи. Всяка година все се каня да отида и някак все не успявах. Сега вече мога спокойно да кажа – ако имате път натам, не пропускайте!

Повече от десет години не бях ходила в Банско през лятото. Бях забравила лятното очарование на града. Оказа се, че летните атракции са огромни. Останах приятно изненадана от една програма, наречена културни традиции и изкуство – от 6 юли до 8 септември обикновено надвечер може да се научиш да бродираш, да плетеш, да предеш, да тъчеш, да свириш на тамбура, гайда или да вземеш няколко урока по народно пеене или народни танци. Това, ако не ти се разхожда или времето е лошо, но иначе навсякъде пъплеха хора с раници, с колела и коли. Беше пълно и с чужденци, организирани групи и соло туристи, които през деня покоряваха планински върхове, обикаляха музеи и туристически атракции в града и околните населени места, а вечер изпълваха площада за поредната среща с различни изпълнители. И то абсолютно безплатно. А фестивални прояви колкото искаш! Една след друга. След джаз фестивала дойде класиката.

В предишни издания на "Банско опера фест" свои спектакли са представяли и Русенската, и Пловдивската опера. Тази година партньори на общината бяха оперните театри в Стара Загора и Варна.Обикновено в първата вечер на фестивала е имало балетен спектакъл, но сега концертът се вписа логично във възродения интерес към музиката на АББА с проекта „Класиката среща АББА“. Хитовете на прочутите скандинавци изпълниха дует „Мания“ и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Найден Тодоров. При препълнен площад. Дори и тези, които не бяха разбрали какво предстои, минавайки се струпаха, за да танцуват и пеят с музикантите. Снимка

Следващата вечер „Бохеми“ на Пучини – отново със Старозагорската опера и Найден Тодоров и един прекрасен състав – Милен Божков в ролята на Рудолф, Руси Ников като Марсел, Нина Божков - Мими, Елена Петрова - Мюзета, Ивайло Джуров - Колин, Теодор Петров - Шонар, Александър Марулев - Алсиндор и Бенуа. Нека да припомня, че Милен Божков и Руси Ников имат много успешна кариера в чужбина, но с удоволствие се завръщат за гастроли у нас. Руси Ников беше партньор на Красимира Стоянова в концертното изпълнение на операта „Отело“ със съставите на Българското национално радио през 2015 г. Тази година Милен Божков се представи за първи път в родния си град Варна като Каварадоси, а преди година заедно със Софийската филхармония представиха в концертно изпълнение „Вилиси“ на Пучини. Преживяхме истинско удоволствие с постановката на старозагорци и с чудесните певци на сцената!

Третата вечер представи хита от последния летен сезон на Варненската опера – мюзикълът „Зоро“ по музика на Джипси Кингс, постановка на Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. В главните роли този път слушах друг състав Зоро - Нейчо Петров, Луиза - София Лулчева, Рамон – Калоян Лулчев, Инес – Антоанела Петрова. Както вече има възможност да отбележа още след премиерата във Варна – прекрасно подготвени певци, танцьори и хор. Разбрах, че за тази постановка театърът разполага с троен състав. Явно добре е работено с всички, защото впечатленията ми отново бяха прекрасни. Затова позволявам си да ви поканя – догодина, ако имате възможност, преживейте класическите музикални вечери в Банско!


Още от категорията

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20
проф. Ангел Станков

Цигуларят Ангел Станков на 70 с ефектна програма и истории за гостуването на Сарасате в София

Увлекателен разказвач, проф. Ангел Станков е чудесен събеседник. Гостува в сутрешното ни Радиокафе във връзка с поредния концерт, който отбелязва неговата 70-годишнина - на 21 ноември с оркестъра на Музикалната академия. " Точно този е много важен за мен, защото докато бях заместник-ректор на Консерваторията, аз отговарях за този оркестър,..

публикувано на 21.11.18 в 15:00
Лукас Маскиано

Лукас Маскиано ще изнесе серия акустични концерти у нас

Аржентинският музикант Лукас Маскиано ще има поредица от акустични концерти в няколко града на България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Козлодуй.  "Преди една година бях в Козлодуй и установихме много добър контакт с публиката, харесахме ги и отново ще се върнем там", разказа той в  предаването "Преди всички". "Ще представя песните, които вече..

публикувано на 21.11.18 в 11:14

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09