"Банско опера фест" в края на лятото

В Банско на опера през лятото случва се за девети път, но аз бях там за първи. Всяка година все се каня да отида и някак все не успявах. Сега вече мога спокойно да кажа – ако имате път натам, не пропускайте!

Повече от десет години не бях ходила в Банско през лятото. Бях забравила лятното очарование на града. Оказа се, че летните атракции са огромни. Останах приятно изненадана от една програма, наречена културни традиции и изкуство – от 6 юли до 8 септември обикновено надвечер може да се научиш да бродираш, да плетеш, да предеш, да тъчеш, да свириш на тамбура, гайда или да вземеш няколко урока по народно пеене или народни танци. Това, ако не ти се разхожда или времето е лошо, но иначе навсякъде пъплеха хора с раници, с колела и коли. Беше пълно и с чужденци, организирани групи и соло туристи, които през деня покоряваха планински върхове, обикаляха музеи и туристически атракции в града и околните населени места, а вечер изпълваха площада за поредната среща с различни изпълнители. И то абсолютно безплатно. А фестивални прояви колкото искаш! Една след друга. След джаз фестивала дойде класиката.

В предишни издания на "Банско опера фест" свои спектакли са представяли и Русенската, и Пловдивската опера. Тази година партньори на общината бяха оперните театри в Стара Загора и Варна.Обикновено в първата вечер на фестивала е имало балетен спектакъл, но сега концертът се вписа логично във възродения интерес към музиката на АББА с проекта „Класиката среща АББА“. Хитовете на прочутите скандинавци изпълниха дует „Мания“ и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Найден Тодоров. При препълнен площад. Дори и тези, които не бяха разбрали какво предстои, минавайки се струпаха, за да танцуват и пеят с музикантите. Снимка

Следващата вечер „Бохеми“ на Пучини – отново със Старозагорската опера и Найден Тодоров и един прекрасен състав – Милен Божков в ролята на Рудолф, Руси Ников като Марсел, Нина Божков - Мими, Елена Петрова - Мюзета, Ивайло Джуров - Колин, Теодор Петров - Шонар, Александър Марулев - Алсиндор и Бенуа. Нека да припомня, че Милен Божков и Руси Ников имат много успешна кариера в чужбина, но с удоволствие се завръщат за гастроли у нас. Руси Ников беше партньор на Красимира Стоянова в концертното изпълнение на операта „Отело“ със съставите на Българското национално радио през 2015 г. Тази година Милен Божков се представи за първи път в родния си град Варна като Каварадоси, а преди година заедно със Софийската филхармония представиха в концертно изпълнение „Вилиси“ на Пучини. Преживяхме истинско удоволствие с постановката на старозагорци и с чудесните певци на сцената!

Третата вечер представи хита от последния летен сезон на Варненската опера – мюзикълът „Зоро“ по музика на Джипси Кингс, постановка на Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. В главните роли този път слушах друг състав Зоро - Нейчо Петров, Луиза - София Лулчева, Рамон – Калоян Лулчев, Инес – Антоанела Петрова. Както вече има възможност да отбележа още след премиерата във Варна – прекрасно подготвени певци, танцьори и хор. Разбрах, че за тази постановка театърът разполага с троен състав. Явно добре е работено с всички, защото впечатленията ми отново бяха прекрасни. Затова позволявам си да ви поканя – догодина, ако имате възможност, преживейте класическите музикални вечери в Банско!


Още от категорията

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е..

публикувано на 24.09.18 в 08:35
Пол Саймън

Песни за картини и художници – 2 част

„Рене и Жоржет Магрит и тяхното куче след войната“. Има такава песен. Посветена е на художника-сюрреалист Рене Магрит. Заглавието идва от снимка на семейство Магрит в родната Белгия, под германска окупация през Втората световна война. Черно-бялата снимка е надписана като „Рене и Жоржет Магрит с тяхното куче по време на войната“. И тъкмо тази фотография..

публикувано на 23.09.18 в 08:30
Ник Барч (на пианото) със свои колеги

Пианистите Марцин Вашилиевски и Ник Барч, плюс френски тромпетисти-композитори

Слънчев джаз+ на 23 септември се разделя макар и трудно с летните фестивални сцени. Началото е с откъси от концертите на китариста Шимо Тебар и пианиста Марцин Вашилиевски от Ейвиса джаз на о-в Ибиса. Още малко пиано с последния опус на минималиста Ник Барч и изпятата история за пианиста със Соле Хименес и Чабуко. Във втората част на предаването..

публикувано на 23.09.18 в 07:20

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет „Филхармоника“ от България. Събитието е на 26 септември 2018 от 19.00 часа в зала..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя (22 и 23 септември), с двата състава, подготвящи заглавието. Те ще играят в Националния театър..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон с премиера за България и блестящата Анна Цибулева

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили Радиосимфониците и главният диригент Марк..

публикувано на 21.09.18 в 13:33