Eмисия новини
от 08.00 часа

"Банско опера фест" в края на лятото

В Банско на опера през лятото случва се за девети път, но аз бях там за първи. Всяка година все се каня да отида и някак все не успявах. Сега вече мога спокойно да кажа – ако имате път натам, не пропускайте!

Повече от десет години не бях ходила в Банско през лятото. Бях забравила лятното очарование на града. Оказа се, че летните атракции са огромни. Останах приятно изненадана от една програма, наречена културни традиции и изкуство – от 6 юли до 8 септември обикновено надвечер може да се научиш да бродираш, да плетеш, да предеш, да тъчеш, да свириш на тамбура, гайда или да вземеш няколко урока по народно пеене или народни танци. Това, ако не ти се разхожда или времето е лошо, но иначе навсякъде пъплеха хора с раници, с колела и коли. Беше пълно и с чужденци, организирани групи и соло туристи, които през деня покоряваха планински върхове, обикаляха музеи и туристически атракции в града и околните населени места, а вечер изпълваха площада за поредната среща с различни изпълнители. И то абсолютно безплатно. А фестивални прояви колкото искаш! Една след друга. След джаз фестивала дойде класиката.

В предишни издания на "Банско опера фест" свои спектакли са представяли и Русенската, и Пловдивската опера. Тази година партньори на общината бяха оперните театри в Стара Загора и Варна.Обикновено в първата вечер на фестивала е имало балетен спектакъл, но сега концертът се вписа логично във възродения интерес към музиката на АББА с проекта „Класиката среща АББА“. Хитовете на прочутите скандинавци изпълниха дует „Мания“ и оркестърът на Старозагорската опера с диригент Найден Тодоров. При препълнен площад. Дори и тези, които не бяха разбрали какво предстои, минавайки се струпаха, за да танцуват и пеят с музикантите. Снимка

Следващата вечер „Бохеми“ на Пучини – отново със Старозагорската опера и Найден Тодоров и един прекрасен състав – Милен Божков в ролята на Рудолф, Руси Ников като Марсел, Нина Божков - Мими, Елена Петрова - Мюзета, Ивайло Джуров - Колин, Теодор Петров - Шонар, Александър Марулев - Алсиндор и Бенуа. Нека да припомня, че Милен Божков и Руси Ников имат много успешна кариера в чужбина, но с удоволствие се завръщат за гастроли у нас. Руси Ников беше партньор на Красимира Стоянова в концертното изпълнение на операта „Отело“ със съставите на Българското национално радио през 2015 г. Тази година Милен Божков се представи за първи път в родния си град Варна като Каварадоси, а преди година заедно със Софийската филхармония представиха в концертно изпълнение „Вилиси“ на Пучини. Преживяхме истинско удоволствие с постановката на старозагорци и с чудесните певци на сцената!

Третата вечер представи хита от последния летен сезон на Варненската опера – мюзикълът „Зоро“ по музика на Джипси Кингс, постановка на Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. В главните роли този път слушах друг състав Зоро - Нейчо Петров, Луиза - София Лулчева, Рамон – Калоян Лулчев, Инес – Антоанела Петрова. Както вече има възможност да отбележа още след премиерата във Варна – прекрасно подготвени певци, танцьори и хор. Разбрах, че за тази постановка театърът разполага с троен състав. Явно добре е работено с всички, защото впечатленията ми отново бяха прекрасни. Затова позволявам си да ви поканя – догодина, ако имате възможност, преживейте класическите музикални вечери в Банско!


Още от