Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаното увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще струва над 1 млрд. лева

Снимка: Ани Петрова, БНР

Обещаното увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от януари 2019 година ще струва над 1 млрд. лева, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

433 хиляди са заетите в бюджетната сфера. 10% увеличение на фонд "Работна заплата" не гарантира, че всеки служител ще получи толкова. Това ще зависи от атестациите на работещите и от решението на ръководителите на различните ведомства.

Горанов отчете, че в края на август тази година бюджетният излишък е над 2,5 мрд. лева. 

"Макроикономическата прогноза за 2019 година и очакваните допълнителни приходи в хазната дават възможност финансовото министерство да предвиди увеличение на заплатите в бюджетната сфера", обясни финансовият министър Владислав Горанов и добави:

„Увеличение с 10 на сто на разходите за персонал, за цялата бюджетна сфера. Спецификата е, че в продължение на предварително анонсираната политика за удвояване на възнагражденията на заетите в средното образование, при тях увеличението ще бъде с 20 процента“.

10-процентното увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще струва на хазната 1 милиард лева. Очаква се ръстът на възнагражденията да повлияе положително на пазара на труда.

„Като изтласка в някаква степен и останалите доходи в страната. От увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове“, коментира финансовият министър. Той не вижда връзка между 10-процентния ръст на заплатите и изборите догодина:

„Всяка година има избори. Ако се опитате да омаловажите усилията, вероятно предлагате да не се прави. Сега е време за бюджета, сега се дискутират параметрите на бюджета, сега имаме възможност, сега го правим“.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна