Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмил Георгиев: Няма шанс ЕС да се спаси от своята очаквана смърт

Снимка: БГНЕС

"Диагнозата е поставена отдавна и аз не виждам никакъв шанс ЕС да се спаси от своята очаквана смърт". Това каза проф. Людмил Георгиев в интервю за предаването „12+3“.

Европейските нации са създадени по съвършено различен начин от американската и не е възможно за 10-20 или 30 години да бъде преодоляно онова фундаментално и дължимо изискване на традициите, на езика, на културата, остатъчните проблясъци от християнството да бъдат заличени, така щото Европа да се превърне в наднационална държава, каквато по презумпция изглежда, че е ЕС – с общо правителство, с един президент и с общ парламент. Това е илюзия. От самото началото беше една илюзия и не се съмнявам в окончателната гибел на това нещо. Дали ще се случи след 2, 5 или 10 години няма никакво значение, но началото беше дадено“, обясни твърдението си проф. Георгиев.

Според него Великобритания е първата страна членка на ЕС, която е сложила началото на разпадането на ЕС.

По повод на днешната реч на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговото твърдение, че европейските структури могат да бъдат реформирани и ЕС да бъде конкурентоспособна структура, проф. Георгиев каза: „Хората, които са болни от ишиас, както се оказа, че е Юнкер, винаги се стремят да представят една розова картина на света, в която самият болен ще може да се движи по-свободно. Не може в алкохолното изпарение на Юнкер да се привиждат розови картини, а реалността да е съвършено различна. Юнкер е образец на тази отвратителна бюрократична прослойка в ЕС, за която съществуването на ЕС е от жизнено важно значение, защото тя няма как да съществува без него“.

„Онези дълбинни психични регулатори на мисленето и поведението няма как да бъдат преодолени поради простата причина, че тази структура предлага ограничен, даже отсъствие на национален суверенитет. Няма как европейските държави да се лишат от него“, каза още проф. Людмил Георгиев.

Според него българинът никога не е мислил за бъдещето на държавата си, а е съсредоточен върху родовото биологично оцеляване, но от друга страна, когато е на власт, прави държавата своя собственост, за да може чрез нея да осигурява това оцеляване и просперитет: „Сегашната ситуация не се различава от предходни ситуации в историята на България. Ние не се ли кълняхме във вярност на Съветския съюз и, че сме по-големи комунисти от съветските. Бяхме по-големи европейци от европейските европейци. Преди това клетвите във вярност бяха към Германия. Бяхме по-големи фашисти от германските фашисти. Това не е ново за България, за съжаление. Ние никога досега не сме били субекти на собствената си история, за да можем да промислим отговорността към собственото си бъдеще“.

Проф. Георгиев смята, че ако българинът не промени отношението си към държавата, при разпадане на ЕС, страната ни „отново ще търси външен покровител“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна