Борис Попиванов: Скандалите при Обединените патриоти и ГЕРБ не водят непременно до предсрочни избори

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"От началото на пролетта говореното за нови избори е много силно в България и то предимно се основаваше досега на скандалите при Обединените патриоти, които придобиха всекидневни измерения. Заедно с това са видими и сигналите за неразбирателство и в големия партньор. Безспорно има усещане и за управленска безпомощност и за политическа криза в България. Това не води непременно до избори". Това каза политологът Борис Попиванов в интервю за предаването „12+3“.

Според него премиерът Бойко Борисов ще се опита да завърши мандата на управлението си и няма да се стигне до предсрочни избори: „Борисов е човек, който обича да „играе“ в уговорени мачове и не съм сигурен, че неговото вътрешно чувство сочи, че този мач на едни предсрочни избори сега ще бъде в достатъчна степен отговорен за него. Нещо повече – до края на годината има редица събития, които са важни за него и за управляващата партия – приемането на бюджета във вида, в който те го искат, изразходването на излишъците в бюджета, които съзнателно се трупат в началото на годината, за да могат да бъдат ударно похарчени в края. Все въпроси, които изискват да има Народно събрание и то с това мнозинство и с това правителство поне до края на годината. Мисля, че интересът и на Борисов, и на ГЕРБ е да пазят това правителство и мнозинство, защото не са сигурни от резултатите, ако сега го жертват и рискуват“.

Борис Попиванов коментира и днешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той определи посочените аргументи за превръщането на ЕС в единен субект на глобалната сцена като добри и смислени: „Речта на Жан-Клод Юнкер не беше с нищо особено толкова интересна, ако изключим един малък пасаж, в който споменаваше, че съществува известна необходимост в ЕС да се премине към разплащане във валути, различни от долара, когато става дума за външнотърговски отношения. Едно намерение, което би се вписало в един много по-широк международен контекст на търсене на нови системи на международна търговия, на нови кошници от валути, в които да се осъществяват тези процеси, които са една стъпка към изграждането на многополюсен свят, макар и объркано. Отделно въпросът дали ЕС в сегашния си вид като политическа инфраструктура и най-вече като лидерство, ще успее да отстои онова, за което Юнкер мечтае, а именно ЕС да бъде единен субект на глобалната сцена. Аргументите му са доста добри и смислени. Заедно с това противоречията са такива, че самият Юнкер знае, че всички решения ще бъдат отложени за след европейските избори, когато положението може да бъде по-тежко, отколкото в момента.

Според Попиванов доста дълбоко и принципно ще започнат да се компрометират традиционните политически и идеологически разделения в ЕС: „Защото, ако националистите заемат изключително голям дял от гласовете на тези избори, тогава може да се появи необходимост т.нар. "традиционни партийни фамилии" вече да продължат в една коалиция, което ще ги направи още по-неразличими за избирателя, което ще направи все по-видима перспективата за разпадане на този тип разделение“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията
Мишел Барние

Барние: Трябва да постигнем напредък по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия

Трябва да постигнем напредък по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за 3-те хиляди географски наименования в 28-те страни на ЕС - от скоча до полската водка и гръцката фета. Това заяви главният преговарящ Мишел Барние след заседанието на Съвет "Общи въпроси" по чл. 50. Брекзит не трябва да води до загуба на интелектуална..

публикувано на 18.09.18 в 23:40
Министрите Валентин Радев, Ивайло Московски Николай Нанков (от ляво надясно)

НС ще разгледа трите министерски оставки по отделно

С три отделни проекта ще бъдат гласувани персоналните промени в правителството. Те са внесени в Народното събрание от премиера Бойко Борисов и ще бъдат гласувани в парламента в четвъртък - 20 септември.  Целта е мнозинството да може да смени поне двама от министрите - на транспорта и на регионалното развитие, след като президентът Румен Радев все..

публикувано на 18.09.18 в 21:58
Франс Тимерманс

Тимерманс: ЕК има право да даде Полша на съд

Европейската комисия си запазва правото да даде на съд Полша заради промените в съдебната система. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс след заседанието на Съвет "Общи въпроси".      Правителството в Полша прие закони, изпращащи в ранна пенсия много съдии от Върховния съд, и номинира свои кандидати за..

публикувано на 18.09.18 в 21:51
Бенямин Нетаняху и Владимир Путин

Нетаняху към Путин: Ще продължим с ударите в Сирия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е изразил пред руския президент Владимир Путин съболезнования за гибелта на 15-те руски военнослужещи, чийто самолет бе свален снощи край сирийския бряг на Средиземно море. Обвинявайки Сирия за случилото се, Нетаняху е изразил готовност да изпрати в Москва командващия на израелските ВВС и да предостави цялата..

публикувано на 18.09.18 в 21:45
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан пред Путин: Имаме интерес "Турски поток" да стигне до Унгария

Унгария има интерес към продължаването на маршрута на газопровода „Турски поток“ до нейната територия. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Москва на унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин, последвала днешните преговори между двамата лидери.  Виктор Орбан нарече евентуалното продължаване на газопровода до Унгария..

публикувано на 18.09.18 в 20:55
Румен Радев и Бойко Борисов

Антоний Гълъбов: Време е президентът да влезе в президентството, коментарите отвън не помагат на демокрацията

"Време е най-сетне президентът да влезе в президентската институция, защото стоенето отвън не помага на качеството на демокрацията." Това заяви в предаването "Нещо повече" политологът и преподавател в Нов български университет Антоний Гълъбов : "Онова, което наистина трябва да бъде казано е, че администрацията на президента очевидно се..

публикувано на 18.09.18 в 18:00

БСП ще гласува против предложените министри от ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи спора между премиера и президента, относно назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, като безмислен. По думите й, в парламента социалистите ще гласуват против предложените министри от ГЕРБ. “Бихме се обърнали към двете институции - президентска и МС, защото това са институции в държавата...

публикувано на 18.09.18 в 17:09