Борис Попиванов: Скандалите при Обединените патриоти и ГЕРБ не водят непременно до предсрочни избори

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"От началото на пролетта говореното за нови избори е много силно в България и то предимно се основаваше досега на скандалите при Обединените патриоти, които придобиха всекидневни измерения. Заедно с това са видими и сигналите за неразбирателство и в големия партньор. Безспорно има усещане и за управленска безпомощност и за политическа криза в България. Това не води непременно до избори". Това каза политологът Борис Попиванов в интервю за предаването „12+3“.

Според него премиерът Бойко Борисов ще се опита да завърши мандата на управлението си и няма да се стигне до предсрочни избори: „Борисов е човек, който обича да „играе“ в уговорени мачове и не съм сигурен, че неговото вътрешно чувство сочи, че този мач на едни предсрочни избори сега ще бъде в достатъчна степен отговорен за него. Нещо повече – до края на годината има редица събития, които са важни за него и за управляващата партия – приемането на бюджета във вида, в който те го искат, изразходването на излишъците в бюджета, които съзнателно се трупат в началото на годината, за да могат да бъдат ударно похарчени в края. Все въпроси, които изискват да има Народно събрание и то с това мнозинство и с това правителство поне до края на годината. Мисля, че интересът и на Борисов, и на ГЕРБ е да пазят това правителство и мнозинство, защото не са сигурни от резултатите, ако сега го жертват и рискуват“.

Борис Попиванов коментира и днешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той определи посочените аргументи за превръщането на ЕС в единен субект на глобалната сцена като добри и смислени: „Речта на Жан-Клод Юнкер не беше с нищо особено толкова интересна, ако изключим един малък пасаж, в който споменаваше, че съществува известна необходимост в ЕС да се премине към разплащане във валути, различни от долара, когато става дума за външнотърговски отношения. Едно намерение, което би се вписало в един много по-широк международен контекст на търсене на нови системи на международна търговия, на нови кошници от валути, в които да се осъществяват тези процеси, които са една стъпка към изграждането на многополюсен свят, макар и объркано. Отделно въпросът дали ЕС в сегашния си вид като политическа инфраструктура и най-вече като лидерство, ще успее да отстои онова, за което Юнкер мечтае, а именно ЕС да бъде единен субект на глобалната сцена. Аргументите му са доста добри и смислени. Заедно с това противоречията са такива, че самият Юнкер знае, че всички решения ще бъдат отложени за след европейските избори, когато положението може да бъде по-тежко, отколкото в момента.

Според Попиванов доста дълбоко и принципно ще започнат да се компрометират традиционните политически и идеологически разделения в ЕС: „Защото, ако националистите заемат изключително голям дял от гласовете на тези избори, тогава може да се появи необходимост т.нар. "традиционни партийни фамилии" вече да продължат в една коалиция, което ще ги направи още по-неразличими за избирателя, което ще направи все по-видима перспективата за разпадане на този тип разделение“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията
Борисов е в Солун за участие в Третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектива и свързаността

Борисов в Гърция: Няма по-добро място от ЕС за развитие на страните от Балканите

Силно отражение в гръцките медии има участието на премиера Борисов на икономическия форум в Солун. Министър-председателят преговаря с представители на бизнеса за инвестиции, както и с гръцкия премиер за съвместно участие в енергийни проекти. Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи директно обръщението на българския премиер към участниците на..

обновено на 16.11.18 в 10:03

Веселин Марешки: Продължаваме да се борим ежедневно срещу Симеонов и Каракачанов

„Ако няма други методи, с които ние тези двамата – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, може да изхвърлим от властта, сме готови да прибегнем до бойкотиране на кворума“. Това заяви днес пред БНР лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. Според него обаче все още не са изчерпани всички методи. „Ще продължаваме да се борим ежедневно срещу..

публикувано на 16.11.18 в 09:37

Премиерът Борисов участва в икономически форум в Солун

Премиерът Бойко Борисов участва в икономически форум в Солун за възможности за инвестиции на Балканите.  Гръцкият премиер Алексис Ципрас в речта си посочи като пример за балканско сътрудничество отношенията между Гърция и България. Конкретни проекти за развитието на Балканския регион се обсъждат на форума в Солун, който е продължение на..

обновено на 16.11.18 в 07:55
Марин льо Пен

Марешки е домакин на среща на Движение за Европа на нациите и свободата с участието на Марин льо Пен

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ Марин льо Пен и делегация на Движение за Европа на нациите и свободата (ДЕНС) пристигат в София на работна среща, посветена на европейските избори през 2019 г., предаде БТА. Домакин на днешната среща е Веселин Марешки, чиято партия „Воля“ бе приета в политическото семейство на..

публикувано на 16.11.18 в 07:43

Депутатите обсъждат на първо четене Закона за чистотата на атмосферния въздух

Дали да бъдат въведени норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление ще обсъждат днес депутатите с промените на първо четене на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Точката е единствена в дневния ред преди провеждането на парламентарния контрол. България е получила уведомително писмо от Европейската..

публикувано на 16.11.18 в 05:01

В Сената представиха закон за въвеждане на ограничения срещу Саудитска Арабия

Републиканци и демократи в Сената на американския Конгрес представиха проект на закон, целящ да въведе ограничения над Саудитска Арабия заради смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции. Ако законът бъде одобрен, той ще прекрати оръжейните продажби на Саудитска Арабия и ще забрани на САЩ да презареждат..

публикувано на 16.11.18 в 03:57

САЩ наложиха санкции на 17 саудитци заради убийството на журналист

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 17 саудитски правителствени служители заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия месец.  Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите ще санкционира Сауд ал-Кахтани - старши служител на саудитското правителство, който..

публикувано на 16.11.18 в 02:33