Петролът в САЩ поскъпва към 70 $ за барел след силен спад на петролните запаси и приближаващия се ураган "Флорънс"

Цените на петрола сорт брент доближават важната бариера от 80 $ за барел

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват в сряда за втора поредна сесия на търговия след изненадващо силен спад на седмичните петролни складови запаси в САЩ и приближаващият бреговете ураган "Флорънс", който може да постави под заплаха пазарите на горива в голяма част от Източното крайбрежие. Въпреки че не се очаква ураганът директно да засегне петролното производство с оглед на неговия маршрут, той ще доведе до нарастващо търсене на бензин и на дизелови горива.

Опасенията около урагана "Флорънс" доведоха във вторник до рязко поскъпване на американския лек суров петрол с 2,5% (с около 1,7 $ за барел) към 69,25 долара за барел и на фючърсите на петрола сорт брент – с 1,9% (с 1,5 $ за барел) към 78,87 долара за барел.

Суровият петрол продължава да поскъпва и в сряда, след като късно снощи Американският петролен институт (API) отчете изненадващо силен спад на складовите петролни запаси в САЩ с 8,6 млн. барела за седмица до 7-и септември. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 0,8% към 69,80 долара за барел, като по-рано през деня те успяха за кратко да пробият обратно над нивото от 70 долара за барел.

В същото време фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през ноември се търгуват малко над 79 долара за барел, парирайки част от сутрешен ръст до 79,66 долара – най-високо ниво от края на месец май, когато цените пробиха за кратко над важната бариера от 80 долара.

Подкрепа за високите петролни цени оказва и последният месечен доклад на Енергийната информационна агенция (EIA) на САЩ, оповестен във вторник. В него EIA повиши прогнозите си за цените на черното злато през тази и следващата година. За 2018-а агенцията вече очаква средна цена на американския лек суров петрол от 678,03 долара – с 1,2% над прогнозата от август, докато за 2019 година осреднената цена се очаква да бъде около 67,36 долара, или с цели 4,7% над предишната оценка, направена месец по-рано. EIA повиши и прогнозите си за цените на петрола сорт "брент" за 2018-а и 2019 година съответно с 1,5% до 72,84$ и с 4,4% до 73,68$ за барел.

В същото време Енергийната информационна агенция намали прогнозата си за добивите на петрол в САЩ през настоящата година с 0,2% до 10,66 млн. барела дневно и за 2019-а – с 1,8% до 11,5 млн. барела на ден.

Наближаващите санкции на САЩ спрямо иранския износ на петрол, които трябва да влязат в сила на 4-ти ноември, са друг важен фактор в подкрепа на високите цени.

В сряда руският енергиен министър Александър Новак предупреди за негативното влияние на американските санкции спрямо Иран. "Това оказва огромна несигурност на пазара – как ще действат страните, които купуват почти 2 млн. барела ирански петрол на ден. Ситуацията трябва да бъде внимателно наблюдавана, трябва да се вземат правилните решения", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Александър Новак добави, че глобалните петролни пазари са "крехки и нестабилни" поради геополитически рискове и прекъсвания на доставките. Ако обаче пазарите прегреят и цените се повишат рязко, Новак подчерта, че Русия може да увеличи продукцията си. "Русия има потенциала да повиши производството си с 300 хиляди барела на ден в средносрочен план (в рамките на 12 месеца), в допълнение към нивото на добив от октомври 2016 година", посочи той.

Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07