Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Въпреки различията Европа остава обединена

| обновено на 12.09.18 в 15:10
Снимка: eu2018bg.bg


За България е изключително важно, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изведе водещата роля на еврото като валута сред приоритетите на Съюза. Това заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

"И еврото всъщност да стане валутата. Това е много силно послание. Това също е много важно послание за нас по пътя, по който ние сме тръгнали", заяви Павлова.

Павлова обърна внимание на важността на предложението решения да се взимат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие:

"Това е един разумен подход, ако искаме Европа да е гъвкава и да адресира бързо проблемите, защото мисля, че на гражданите им омръзна някой някъде да заседава и да не взима решения, защото един или друг се е събудил накриво".

Според Павлова въпреки различията Европа остава обединена.

Преди лятната ваканция Брюксел даде зелена светлина на страната ни да тръгне по пътя към присъединяването към валутно-обменния механизъм ERM II, като влизането в него може да стане най-рано в средата на следващата година.

Обръщането на поглед към проблемите в останалия свят и водещата роля на Европа в решаването им - това е основното послание в речта на председателя на ЕК, което видя представителят на Бюрото у нас Огнян Златев:

"Засилването на сигурността на Европа. Знаете, че основният натиск върху европейските граници идва от мигранти, които идват от африканския континент, т.е. това е начинът, по който ЕС предлага да адресира проблема в мястото, където той се заражда, в източника на проблема. Да се пристъпи към разширено сътрудничество с държавите от африканския континент - икономическо, търговско. Другият аспект на това предложение е при постигането на едни добри споразумения, ние можем да създадем най-голямата в света зона за търговия между два континента. Това за мен е изключително добро предложение, много е амбициозно."

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!