Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на приносител да бъдат премахнати и заменени с поименни акции, предвиждат промени в Търговския закон

Снимка: Ани Петрова - БНР

Акциите на приносител ще бъдат премахнати и постепенно ще се заменят с поименни акции, решиха депутатите, които гласуваха на първо четене промените в Търговския закон, внесени от Министерския съвет.

Целта е да се осветли собствеността и да се пресекат измамите.

До девет месеца след влизане в сила на промените в Търговския закон дружествата, които са издали акции на приносител, трябва да ги заменят с поименни акции, да започнат да водят книги за акционерите и да заявят вписването на новите обстоятелства в търговския регистър. В противен случай акциите на приносител ще бъдат обезсилвани, а търговските дружества ще се прекратяват. Законодателните промени имат за цел да премахнат напълно акциите на приносител, тъй като те могат да служат за прикриване на истинския им собственик и да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане.

В мотивите на правосъдното ведомство се посочва, че замяната на тези акции с поименни ще доведе до прозрачност и гаранции за спазването на правилата от страна  на всички участници в търговския оборот, което ще бъде от полза за българския бизнес като цяло, а от това ще зависи и инвестиционният климат в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени