Изненадващо отслабване на производствената инфлация в САЩ през август

Производствените цени в САЩ се понижиха през август за пръв път от 18 месеца насам, като растежът им на годишна база се забави рязко от близо до 7-годишен връх, достигнат по-рано това лято, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се понижи изненадващо през юли с 0,1% спрямо юни, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,2 на сто. Това представлява първо намаляване на цените на производител от февруари 2017 година насам.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави рязко до 2,8% от 3,3% през юли и след като през юни производствените цени нараснаха с 3,4% (най-солидно повишение на производствените цени от ноември 2011 година насам).

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също се понижиха на месечна база с 0,1% и очаквания за растеж с 0,2 на сто, като техният растеж на годишна база се забави през август до 2,3% от 2,7% през юли.

Днешните изненадващо ниски PPI данни са предпоставка за отслабване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през август ще бъдат обявени в четвъртък (13-и септември). През юли потребителската инфлация остана за втори пореден месец в 6-годишен връх от 2,9%, но слабите данни за производствените цени през август предполагат, че и растежът на потребителски цени ще се забави в края на лятото по-силно от очакваните 2,8 на сто.

Още от категорията

ЕК ще инвестира близо 300 млн. евро за по-модерна и бърза жп връзка между Пловдив и Бургас

Европейската комисия ще инвестира близо 300 млн. евро от кохезионния фонд за по-модерна и бърза железопътна връзка между Пловдив и Бургас. Инвестицията ще допринесе за завършването на високоскоростната линия по коридора "Ориент/Източноевропейски" от трансевропейската транспортна мрежа, която свързва Централна и Югоизточна Европа. Проектът ще намали..

публикувано на 15.11.18 в 15:23

Понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на еврозоната през септември

Търговският излишък на еврозоната се сви през септември доста по-рязко от очакваното в резултат на намаляване на износа при слабо увеличаване на вноса, показват данни на Евростат, които сякаш потвърждават, че регионът на единната валута продължава да чувства негативното влияние на търговското напрежения в глобален план. Според европейската..

публикувано на 15.11.18 в 14:39

Влошаване на британските продажби на дребно през октомври до 6-месечно дъно

През октомври продажбите на дребно във Великобритания се понижиха изненадващо за втори пореден месец в резултат на намалени покупки на горива и на здрав спад при продажбите на стоки за домакинствата, показват данни на официалната статистика ONS. Обемът на продажбите на дребно се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се сви с..

публикувано на 15.11.18 в 13:42

Константин Проданов: Плоският данък и демокрацията не са съвместими

Данъчната политика е сериозна тема, която обаче остава извън центъра на политическото внимание. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът Константин Проданов, доскоро лидер на АБВ. Според него на страната е необходима „справедлива и икономически издържана“ данъчна система. Трябва да бъдат разрешени два основни въпроса, за да може..

публикувано на 15.11.18 в 13:39

Агенцията по заетостта отчете най-ниска безработицата за октомври от 10 години насам

Най-ниско равнище на безработицата през октомври за последните десет години отчете Агенцията по заетостта - 5,9 на сто. Толкова ниска стойност на показателя за този период не е отчитана от 2008 година насам.  В сравнение с месец септември 2018 година нивото на безработицата отбелязва леко повишение от 0,3 на сто. Броят на регистрираните..

публикувано на 15.11.18 в 13:20

Рязък спад на паунда и на европейските банкови акции след оставката на британския министър за Брекзит

Британската лира се оказа под много силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути след новината за оставката на британски министър за Брекзит - Доминик Рааб, тъй като това е ясен знак за сериозни трусове в правителството на Тереза Мей, въпреки че в сряда вечерта кабинетът одобри много трудно предложения от нея проект за споразумение с..

публикувано на 15.11.18 в 13:15

Пекин и Вашингтон подновяват търговските преговори на високо ниво

След тримесечен период на прекъсване Китай и САЩ възобновиха търговските преговори на високо ниво в резултат на призивите на двамата президенти Си Цзинпин и Доналд Тръмп, които планират да разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в края на ноември и началото на декември. Властите в Пекин дори вече са изпратили на Вашингтон..

публикувано на 15.11.18 в 12:49