Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо отслабване на производствената инфлация в САЩ през август

Производствените цени в САЩ се понижиха през август за пръв път от 18 месеца насам, като растежът им на годишна база се забави рязко от близо до 7-годишен връх, достигнат по-рано това лято, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се понижи изненадващо през юли с 0,1% спрямо юни, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,2 на сто. Това представлява първо намаляване на цените на производител от февруари 2017 година насам.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави рязко до 2,8% от 3,3% през юли и след като през юни производствените цени нараснаха с 3,4% (най-солидно повишение на производствените цени от ноември 2011 година насам).

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също се понижиха на месечна база с 0,1% и очаквания за растеж с 0,2 на сто, като техният растеж на годишна база се забави през август до 2,3% от 2,7% през юли.

Днешните изненадващо ниски PPI данни са предпоставка за отслабване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през август ще бъдат обявени в четвъртък (13-и септември). През юли потребителската инфлация остана за втори пореден месец в 6-годишен връх от 2,9%, но слабите данни за производствените цени през август предполагат, че и растежът на потребителски цени ще се забави в края на лятото по-силно от очакваните 2,8 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна