Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН иска НИМХ да предложи временен директор

| обновено на 12.09.18 в 17:27
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на БАН предлага Националният институт по метеорология и хидрология да предложат временен директор, с който да се направят стъпките от разделянето.

Срокът обаче е до утре, за да може УС на БАН да го одобри.

От БАН били принудени да се съгласят с частичното излизане на синоптиците. Но членът на общото събрание Лъчезар Аврамов изрази съмнения, че някое министерство би ги поискало, ако се отделят.

Понеже не са научен институт, не искат да бъдат в БАН, но понеже са научен институт искат да отидат в МОН, но там няма такива оперативни дейности. Дали като идея не биха  могли примерно към Светия синод да бъдат. Времето и без това е Божа работа“.

Синоптиците демонстрираха готовност за разговори с обещаното посредничество на министъра на образованието Красимир Вълчев. 

В случай, че министърът се е съгласил да стане медиатор и той лично да настоява да изберем представител, предполагам, че ще изберем. Все пак да има гаранции и от министъра, че той няма да бъде превърнат в пионка на Управителния съвет, защото той е длъжен да се подчинява на всички разпореждания на Управителния съвет“, обясни Васко Гълъбов. 

Според министър Красимир Вълчев Общото събрание на БАН трябва да вземе решение за трансформацията на Института и след това правителството да одобри преминаването му под шапката на Министерския съвет, просветното или друго министерство.                                                                                                                                                                                                                            

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна