Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на Уолстрийт в очакване на новите модели iPhone на Apple

Основните американски фондови индекси се движат разнопосочно в началото на търговията на Уолстрийт, като акциите на енергийните компании поскъпват на фона на растящите петролни цени, докато акциите на технологичните компании се понижават преди очакваното със засилен интерес представяне на новите модели смартфони и други "техно-джаджи" на световния гигант Apple.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава с 0,22%, а на широкия индекс S&P500 – с 0,1%.

В същото време технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,44% в резултат на рязко понижение на акциите на производителите на микрорпоцесори, като индексът iShares PHLX Semiconductor ETF се понижава с цели 2,5 на сто. Спадът на този важен подиндекс е факт, след като Goldman Sachs понижи оценките си за компаниите от полупроводниковата индустрия Micron Technology и Lam Research, провокирайки солидна обезценка на техните акции съответно с 6,15% и с 3,05%.

Акциите на Apple Inc. губят над 1% от стойността си преди очакваното от инвеститорите по-късно днес представяне на новата серия iPhone-и и на някои други "техно-джунджурии" на най-голямата по пазарна капитализация компания.

На другия полюс са акциите на енергийните компании с оглед на поскъпването на петрола. Акциите на Exxon Mobil нараства с 0,4%, а на Chevron Corp. – с 1,49%, след като октомврийските фючърси на американския лек суров петрол нарастват с 1,31% към 70,20 долара за барел.

Търговското напрежение между САЩ и неговите важни партньори като Китай продължава да стои на фокуса на внимание на Уолстрийт, въпреки че в последно време няма някакви по-конкретни нови в една или друга посока.

Инвеститорите ще следят и урагана "Флорънс", който наближава Източното крайбрежие на САЩ и се очаква да удари със сила от 4-та степен (в четвъртък вечерта, или в петък).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!