Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей обяви, че е готова да брани поста си, ако се наложи

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей отново заяви, че ще се бори срещу всеки опит да бъде застрашен лидерският ѝ пост, след като депутати от нейната Консервативна партия открито обсъдиха бъдещето й. Бунтовниците обаче днес заявиха, че е нужна промяна на политиката, а не смяна на лидера. 
 
Тереза Мей е готова да брани поста си, ако това се наложи - така отговориха от "Даунинг стрийт" на около 50 консервативни депутати, които критикуват плановете ѝ за Брекзит. Снощната среща на депутатите бе определена като "открит бунт", но днес видни фигури в кампанията за напускане на ЕС отрекоха твърденията, че става дума за организиран заговор срещу премиера. Много членове на групата на евроскептиците, начело с Джейкъб Рийс-Мог, заявиха, че Тереза Мей е "предана на каузата" като премиер, има всички необходими качества за поста, радва се на тяхната подкрепа, но искат да променят само една точка в нейната политика – тази за северноирландската граница.

Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че иска Тереза Мей да продължи да бъде премиер. На днешната среща на така наречената "Група за европейско проучване" евросктептиците лансираха документ как да бъде решен проблемът с границата - като се използват високи технологии и прекрояване на съществуващите споразумения, за да се избегне твърда граница. Много политически наблюдатели обаче окачествиха предложенията повече като опит да се убеди общественото мнение, че проблем с границата няма.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!