Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва твърди, че има доказателства за инсценировка на химическа атака в Сирия

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центърът за примирение на враждуващите страни в Сирия разполага с неопровержими доказателства за подготвяна провокация с мнима употреба на химическо оръжие в провинция Идлиб, съобщи тази вечер Министерството на отбраната в Москва.

От ведомството твърдят, че инсценировката на химическа атака на сирийските правителствени сили срещу мирното население трябва да оправдае евентуален американски военен удар по режима в Дамаск.

Вчера в селището Джиср еш Шугур са били заснети девет постановъчни сцени, в които активисти на неправителствената организация „Белите каски“ оказват помощ на уж пострадали от химическо оръжие мирни жители, се посочва в официално съобщение на руското министерство на отбраната. В заснемането на сцените са участвали екипи на редица близкоизточни телевизии и на регионалния филиал на американски новинарски канал. Имената на медиите не се посочват.

Два от записите ще бъдат предадени в ООН и в Организацията за забрана на химическите оръжие, а седем - с по-лошо качество, публикувани в социалните мрежи.

В снимките участват 22 деца с родителите им от три селища в провинция Алепо. Друга група деца сираци, която също участва в инсценировката, е била отвлечена от бежански лагер. В момента се намира в затвора „Икаб“, който под контрола на терористичната групировка „Джабхат ан Нусра“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!