Eмисия новини
от 22.00 часа

Ураганът Флорънс наближава Северна и Южна Каролина

| обновено на 13.09.18 в 10:06
Ураган
Снимка: БГНЕС

Ураганът Флорънс наближава бреговете на Северна и Южна Каролина с 25-метрови вълни. В същото време Хавай е залят с поройни дъждове от бурята Оливия.

Ураганът отслабна до втора степен, като на места скоростта му достига 175 километра в час. Към 5 ч местно време (12 ч българско) окото на бурята бе на 325 км източно от Уилмингтън, Северна Каролина, като се придвижваше на северозапад със скорост 24 км/ч.

Според прогнозите Флорънс се очаква да удари южното крайбрежие на Северна Каролина утре.

Заради приближаването му има издадена заповед за евакуация на 1,7 милиона души в щатите Северна и Южна Каролина и Вирджиния.

„Ако сте били помолени да се евакуирате - не чакайте. Напуснете веднага. Ако останете излагате живота си на риск“, заяви губернаторът на щата Рой Купър.

Американският президент Доналд Тръмп също предупреди:

„Това ще бъде един от най-мощните урагани, които са удряли страната ни“, предупреди и президентът Доналд Тръмп. „Жителите, намиращи се на пътя на тези опустошителни бури трябва да се съобразят със заповедите за евакуация и други инструкции, касаещи извънредното положение. Защитата на човешките животи е с най-висок приоритет“, добави той.

Огромните вълни се очаква да залеят бреговете на Северна и Южна Каролина, а застрахователите предвиждат, че това ще стане най-скъпата буря, която някога е удряла континенталната част на САЩ.

От Националния център за ураганите заявиха, че масивните вълни са резултат от силни ветрове, движещи се в същата посока като бурята.

Прогнозите са, че стихията ще настъпи на сушата късно в четвъртък или в петък сутринта. Очакват се големи наводнения.

Националният метеорологичен център смята, че Флорънс ще бъде „бурята на живота“ за хората от някои части на Каролина.

В същото време остров Мауи беше ударен от силен дъжд и силен вятър, докато постепенно отслабващата тропическа буря Оливия се приближава към Хавай.

Проливните дъждове започнаха още от сутринта на Мауи и в северната част на Големия остров Хавай. Кметът на Мауи Алън Аракава призова жителите да се запасят с питейна вода и предупреди, че се очакват прекъсвания в електрозахранването, свлачища, високи вълни, паднали дървета и наводнени пътища.

Училищата и правителствените служби са затворени до петък, а националната гвардия е мобилизирана, за да оказва помощ на засегнатите.

Още от

Най-четени