Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството в НС отхвърли ветото на президента върху разпоредби в АПК

| обновено на 13.09.18 в 11:52
Снимка: Ани Петрова, БНР


Мнозинството в Народното събрание отхвърли днес ветото на президента върху разпоредби в Административнопроцесуалния кодекс и повторно гласува промените в закона.

Ветото на държавния глава беше подкрепено само от БСП. Социалистите обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Държавният глава изрази несъгласие с 16 от разпоредбите в закона, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждането на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

При обсъждането на ветото заместник-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков подкрепи мотивите на президента и заяви:

„Когато повишаваш със стотици пъти една такса от днес за утре, това вече е проблем. Когато го заковаваш със закон, така че това да остане вписано тук и никой гражданин да не може да го атакува пред съда - това е проблем“, каза Зарков.

От „Обединени патриоти“ оспориха твърденията на БСП. В защита на законодателните промени и против ветото се обявиха и от ДПС.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира: „Никой обаче не прави сметката на бай Пенчо от Сини вир, община Каолиново, област Шумен, който вече вместо да идва до София и да харчи 500 лева, за да води делото си в София, сега ще изхарчи 3,50 лева за автобус до град Шумен и там ще си води делото. Никой не говори за тези спестени средства. Всеки говори за тези 65 лева разлика. Това становище на Асоциацията на парковете и всички тези организации, които се базираха и говориха само по това становище, на четвъртия час от заседанието на правната комисия ме накара да се замисля ветото на Тома Белев ли обсъждаме или на президента на Република България. Основно над 90 процента това бяха представители на станалия известен „зелен октопод“, които генерират огромни приходи от проекти и от грандове. Те говорят, че няма откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване“.

След отхвърленото вето лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще сезира Конституционния съд.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна