Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров и Валентин Радев бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ

| обновено на 13.09.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка  Валентин Радев бяха изслушани в Народното събрание по искане на ГЕРБ. 

Те бяха извикани в парламента по повод случая с брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, разследван за участие в организирана престъпна група. Двамата обявиха, че обвиняемите лица са използвали момента, в който Специализираният наказателен съд е променил мярката им от задържане под стража с подписка. Министърът на МВР в оставка Валентин Радев подчерта:
"На 6.09. лицето Илия Георгиев Стоилов - лидерът на групата, е напуснал пределите на Република България легално, да подчертая, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на Република България. Направил го е през граничния контролно-пропусквателен пункт "Калотина"". 
Главният прокурор обясни, че след решението на Специализирания наказателен съд на 29 август незабавно Специализираната прокуратура е подала протест. Той е бил разгледан на 11 септември на закрито заседание, по време на което отново е постановена най-тежката мярка "задържане под стража":
"Към настоящия момент тази най-тежка мярка - "задържане под стража" спрямо Илия Георгиев Стоилов не е изпълнена, тъй като от справката, представена от МВР, сектор БОП-Русе, Разград, е видно, че същият е напуснал територията на страната. Разполагаме с конкретни данни относно лекия автомобил, лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуването".
БСП напусна залата по време на изслушването на Цацаров и Радев.
По-рано днес управляващите настояха да се даде информация дали има обвиняеми, които са напуснали страната, визирайки и брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, разследван за участие в организирана престъпна група.
Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ настоя:
"Носят се слухове за това, че функционери на БСП се опитват да оказват влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления, роднини на български депутати са напуснали незаконно страната само часове, след като са получили промяна на мярката за неотклонение."
От БСП остро възразиха на искането и настояха да не се прекъсва дебата по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс. Социалистите оспориха и да се дебатират слухове в пленарната зала. Филип Попов контрира с искане да се извика и председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев:
"След като ще работим по слухове - да работим по слухове. Въпросът е закупил ли е г-н Борисов къща в Барселона или не и за кого я е закупил."
Цветан Цветанов от ГЕРБ, обвини от своя страна БСП, че разпространяват слухове:
"Защото на вас ви изнася да се придържате към някакви слухове, за да хванете някаква друга тема и да отклоните вниманието от проблем, който стои днес пред българското общество. Защото въпросният брат на депутат е обвинен за рекет, изнудване, побоища, организирана престъпна група и в момента стои гледането на тази мярка пред Апелативния специализиран съд".
Заради скандала в залата Крум Зарков от БСП поиска председателят на парламента Цвета Караянчева да напусне заседанието:
"Това беше целенасочено. Аз подозирам, че вие сте били информирани за това и затова Ви моля да напуснете заседанието и да оставите да го води някой, който се интересува от АПК, а не от долнопробно политиканстване", каза Зарков.
Караянчева му репликира:
"Живо се интересувам от Процесуалния кодекс, така че ще остана и ще продължа да водя". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени