Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Сабоурин: Може да има граждански активизъм през поезията

Снимка: trubadurs.com

На 9-и септември групата „Нова социална поезия“ отбеляза третия си рожден ден с представянето на 13-ия брой на списанието „Нова социална поезия“.

Основател на групата и електронното списание "Нова социална поезия", съставител на Антологията „Нова социална поезия“, която в хартиен вариант може да бъде открита в Университетската книжарница на Софийския университет, е Владимир Сабоурин – професор по литература, поет и автор на книгата „Останките на Троцки“.

„Останки, защото това е вид автоантология, направена от самия мен след 25 години писане на поезия. Троцки, защото използвам един биографичен факт – Троцки е убит от съветската държавна сигурност в Мексико, аз пък съм роден в Сантяго де Куба. Някакво пътуване и за двама ни… Троцки е пътувал към Латинска Америка, аз съм пътувал от Латинска Америка към България – две пътувания, които по един или друг начин имат отношение към свободата и към съпротивата. В случая на Троцки – нещо, което му е коствало живота. В моя случай на поет, аз не съм политическа фигура, не си представям да оглавя някакво политическо движение, но в поезията, която правя и правим в сп. „Нова социална поезия“, ние все пак вярваме, че може да им някаква форма граждански активизъм през поезията“.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна