Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите без промяна и потвърди, че ще приключи с покупките на еврооблигации до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време потвърди плановете си за ново намаляване на размера на закупуваните от нея еврооблигации през следващия месец и за приключване на цялата мащабна програма, известна като "количествени улеснения", в края на настоящата година.

Банката също така повтори поетия от нея през юни ангажимент да запази лихвените ставки на текущите рекордно ниски нива поне "до летните месеци на 2019 година".

На днешното си редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В официалното изявление на банката се посочва, че тя планира да да намали размерът на ежемесечните покупки на еврооблигации от 30 млрд. евро до 15 млрд. евро през октомври, приключвайки напълно програмата за "количествени улеснения" през декември 2018-а година.

ЕЦБ добави, че приключването на стимулиращата парична политика ще бъде "обект на постъпващите икономически данни, потвърждаващи средносрочната перспектива за инфлацията в еврозоната" и че ще продължи да реинвестира средствата от падежиращите ценни книжа "за продължителен период от време" след края на самата програмата за покупка на облигации.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, ЕЦБ отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Липсата на промени в досегашната парична и лихвена политика на ЕЦБ беше напълно очаквано от анализатори, икономисти и инвеститори, като вниманието на участниците на финансовите пазари вече се насочва към пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч. наше време).

Очаква се той да представи най-новите средносрочни прогнози на централната банка за икономическия растеж, инфлацията и нивото на безработица в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени