Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 17 години България с медал в отборното на световно първенство по художествена гимнастика

Катрин Тасева, Невяна Владинова, Елизабет Паисиева и Боряна Калейн
Снимка: FIG

Националният отбор на България в състав Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Клаейн спечели сребърен медал в отборната надпревара на 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика, което се провежда в "Арена Армеец".

Българките издържаха на напрежението и в последния ден изиграха стабилно съчетанията си с ленти, с което запазиха втората си позиция в класирането със сбор от 150.975 точки. 

Шампион е съставът на Русия със 161.325 точки, а бронза страна притежание на гимнастичките на Италия (147.550 точки), които успяха да изместят тези на Израел само с 350 хилядни (147.200 точки). Шестицата допълват още тимовете на Украйна и Беларус.

Последният медал на България в отборното класиране е от преди 17 години на шампионата в Мадрид. През 2001 година в Испания Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Юлияна Найденова стигат до бронза.

Страната ни ще има и две представителки в утрешния многобой. Катрин Тасева и Невяна Владинова ще се борят за отличията, след като в квалификацията завършиха съответно на 5-то и на 7-мо място с резултати от 57.450 точки и 56.450 точки. Сред първите 24 попадна и Боряна Калейн, която се нареди 12-та, но според регламента в многобоя участват само по две състезателки от държава.

Най висок сбор събра рускинята Дина Аверина - 60.800 точки, следвана от сънародничката си Александра Солдатова (60.275 точки). Трета е Арина Аверина (Русия) с 60.000 точки, но тя също няма да участва в многобоя заради правилото на две състезателки от страна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна