Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ понижи леко прогнозите си за икономическия растеж и потвърди инфлационните си очаквания

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка запази без промяна своите инфлационни очаквания за тази и за следващата година, но в същото време понижи леко прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната, посочи президентът на банката Марио Драги по време на редовната пресконференция, последвала днешното заседание на ЕЦБ.

Според осъвременените прогнози на ЕЦБ, БВП на еврозоната се очаква да нарасне през 2018-а година с 2,0% вместо с 2,1% според юнска оценка на централната банка и през 2019-а година с 1,8% вместо с 1,9 на сто. За 2020-а година банката продължава да очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7 на сто.

В същото време ЕЦБ потвърди оценката си за стабилна годишна инфлация (индекс на потребителските цени CPI) от 1,7% през прогнозния период (за 2018-а, 2019-а и 2020-а). Това означава, че прогнозите за потребителските цени остават под средносрочното целево инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Неотдавнашните данни подкрепят до голям степен очакванията на ЕЦБ за широкообхватен икономически растеж и за постепенно натрупване на инфлацията, посочи Марио Драги. В същото време обаче той изрази известна предпазливост, че рисковете, свързани с търговския протекционизъм, със слабостта на развиващите се пазари и колебанията на глобалните финансови пазари "напоследък станаха по-очебийни". В тази връзка Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ остава в готовност да направи корекции на всички налични финансови инструменти, ако това е необходимо.

Според него експанзията в глобалното търсене би трябвало да продължи, подкрепяйки износа от еврозоната, като рисковете пред перспективите за икономическия растеж са "най-общо балансирани". Драги отбеляза, че низходящите рискове ще бъдат смекчени от подобряващия се трудов пазар и растящите заплати, които ще продължава да подкрепят вътрешното потребление.

Има отслабване на несигурността относно инфлационните перспективи, като водещата инфлация ще остане около текущите нива до края на годината, а основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще се увеличи към кая на годината и след това.

Шефът на ЕЦБ призова за "решителни стъпки" относно приключването на процеса за формиране на единен банков съюз и на един съюз на капиталовите пазари.

На този етап няма съществен негативен заразен ефект от кризите в Турция и Аржентина, посочи Драги, но е необходимо да се направи оценка на ефектите върху потребителското и бизнес доверие от разширяването на търговските спорове в глобален план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна