Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на долара след заседания на три от важните централни банки и данни за инфлацията в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският долар губи позиции както спрямо останалите основни валути, така и спрямо валутите от т.нар. "нововъзникващи пазари" като реакция на по-слаби от очакваното данни за инфлацията в САЩ през август.

Въпреки че американската годишна потребителска инфлация се забави през август до 2,7% от 2,9%, това едва ли ще откаже Фед да прибегне до трето за годината увеличение на основната лихва на заседание през последната седмица на септември, но може да постави под въпрос още едно повишение на лихвените ставки до края на годината. Именно тези предположения допринасят за известното отслабване на зелените пари по време на търговията в късния следобед в четвъртък.

В същото време, макар и очаквани, днешните решения на ЕЦБ и АЦБ да запазят лихвените ставки без промяна допринасят за поскъпване на еврото и на британската лира спрямо долара, тъй като и двете централни банки не направиха промени в поетият от тях курс към затягане на паричната и лихвената им политика в бъдеще.

Еврото поскъпва с 0,5% към двуседмичен връх от 1,1700 долара, докато паундът се повишава с 0,4% към нов 6-седмичен връх около 1,3124 щатски долара. Единствено японската йени губи позиции както спрямо долара, така и спрямо еврото и британската лира на фона на преобладаващият днес инвеститорски риск-апетит на световните фонови борси, което отменя статута на йената като "валута-убежище". Доларът поскъпва с 0,56% към 6-седмичен връх от 111,91 йени, докато еврото нараства с близо 1% към двуседмичен връх от 130,81 йени.

Днешното изненадващо агресивно повишение на основната лихва на Централната банка на Турция пък доведе както до рязко поскъпване на турската лира, така и до подем на останалите валути от т.нар. "развиващи се пазари". Турската лира поскъпва с около 2,5% спрямо долара, допринасяйки за отскок и на южноафриканският ранд с близо 2% и на руската рубла с 1,2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна