Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Години наред НЕК и АПИ не могат да решат кой да стопанисва "златния път" до „Цанков камък“

Снимка: Радостина Чернокова

Преди 10 години НЕК построява път – наричат го „златен път“, защото 20 км. струва 240 млн. лв. НЕК е длъжна да го направи, защото старото трасе влиза в рамките на хидроенергийното съоръжение „Цанков камък“. Държавното учреждение, чийто приемник сега е АПИ, е длъжна да го вземе от НЕК и да го стопанисва. Осем години по-късно нито едната, нито другата страна са изпълнили задължението си.

Осем години този път си действа и той е може би един от най-хубавите пътища от този клас в България, подчерта в интервю за предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Той добави:

„Наистина е златен, защото за тези пари, които са дадени за този път, можеше да бъде направен не в този си вид разбира се, но целият път от Девин до Кричим, който в момента, останалата част от пътя, е в ужасно състояние. Все още в списъка с пътищата от републиканската мрежа на АПИ съществува стария път“.

Диана Манева от отдел „Отчуждителни процедури“ в АПИ потвърди: „Този път все още не е нанесен като цял, непрекъснат, линеен обект“.

Мненията обаче се различават обаче, когато стане въпрос за това, че собствеността на НЕК трябва да стане собственост на АПИ. 

Илиев посочи: „Уж ще го взимат, уж няма да го взимат и всеки път нещо изниква. НЕК нито има компетенцията, нито има средства за поддържане на пътища. Този път е приет без забележки от приемателната комисия и е подписан и от АПИ. При тях е цялата документация“.

Манева отговори: „Те като инвеститор би следвало да довършат всички процедури, свързани с теренното осигуряване на този път. Кадастърът ни обръща внимание, че имаме отмяна на отчуждаването в един от имотите. Няма как АПИ, която не е възлагала ПУП-а, не го е процедирала и не е извършвала отчуждителната процедура, да поеме риска и приеме 120 скици, без да е извършена обстойна проверка за наличие на съдебни процедури“.

Проблеми с пътя не липсват, въпросът е обаче кой носи отговорност.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна