Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма задържани след акцията на Спецпрокуратурата в София срещу организирана престъпна група

| обновено на 14.09.18 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Няма задържани лица след днешната акция на Специализираната прокуратура в София срещу организирана престъпна група. Претърсени бяха офиси на дружества, стопанисващи заведения "Везувий" и сръбски ресторант "Бест". Собствениците им се свързват акцията на прокуратурата в Пловдив на 24-ти август, когато бяха обвинени 23 лица за незаконно производство на цигари. Сред тях не бяха открити ръководителите на 4 фабрики, произвеждали цигари без бандерол, което доведе до днешната акция в София. 

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира:

"Към момента няма задържани лица, защото в адресите, където са налице собствениците и хората, които ползват имота, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, те присъстват до приключване на действията по разследването, до приключване на претърсването. Те в момента текат и тези хора, които са установени на място, присъстват на съответното действие по разследването. Няма да цитираме имена. След приключването наблюдаващите прокурори ще извършат анализ кои от тях са събрани доказателства и кои не са събрани доказателства и към края на деня евентуално или ще бъдат привлечени към наказателна отговорност някои лица и ще бъдат задържани за 72 часа. До момента няма данни за лицата, които ни интересуват, да са напуснали страната".

Рано тази сутрин от спецпрокуратурата започнаха претърсвания и изземвания в офиси на дружества, стопанисващи заведенията "Везувий" и сръбски ресторант "Бест", обиски на лица и разпити на свидетели с цел задържане на ръководители на престъпна група.

На 24 август Окръжната прокуратура в Пловдив привлича като обвиняеми 23 лица, задържани за цигари без бандерол. Конфискувани са били 42 тона тютюн на стойност 7 милиона лева и 190 хиляди кутии цигари на стойност 1 милион и 500 хиляди лева. В хода на разследването става ясно, че задържаните лица не са ръководители на откритите четири фабрики за незаконно производство на цигари, затова днес спецпрокуратурата извършва следствени действия срещу организирана престъпна група, която се занимава с незаконно производство на цигари и пране на пари.

Поредната акция на спецпрокуратурата е в заведения, свързани с Евлоги Станоев, известен като "Бирмата", и с Лидия Станоева.

Ресторант "Везувий" се свързва с две фирми, показва справка на "Хоризонт" в Търговския регистър. Едната е с управител Лидия Станоева, а другата – с Евлоги Станоев. И двете са с капитал от 5000 лева и са подали годишните си финансови отчети за миналата година.

И Лидия, и Евлоги Станоеви имат участие в различни фирми. Евлоги Станоев разпростира бизнеса си с в различни сфери – освен ресторантьорството и хотелиерството, участва в магазини за спортни стоки и във финансови услуги.

С неговото име се свързва и сръбски ресторант "Бест", който преди това е бил известен като "Кошарите". След като Станоев го купува, сменя облика му. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна