В София започва Панаирът на куклите

Снимка: ДКТ-Видин

В София започва Панаирът на куклите. От днес до следващата неделя Столичният куклен театър кани феновете на това изкуство на 10-о издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“.

Двете софийски сцени на Столичния куклен театър, НДК, Театър 199, Театър „Българска армия“ и няколко улични локации ще са местата, на които може да се видят повече от 40 постановки, включени в програмата на Панаира на куклите. Има театрални спектакли за деца и възрастни, уличен театър, улично шоу, колонада, акробатика, пантомима – все неща, които се радват на интерес от зрителите, разказва директорът на Кукления театър Кирякос Аргиропулос. Той каза:

„10 дни ще има фестивал в София за уличен куклен театър, в който гостуват 11 чужди представления от Холандия, Франция, Испания, Полша, Англия, Унгария, Израел, Гърция, Япония, Русия и Хърватия, плюс българското участие – афишът става много пъстър. Имаме 7 трупи уличен театър, 19 представления. Имаме сегмента „бебешки театър“ – това са трупи от България, Унгария и Израел. Имаме и сегмента „семеен театър“, където имаме 14 трупи, които ще представят 17 заглавия. Има и 3 театъра за възрастни. Ще има още уъркшопи и майсторски класове“.

Панаирът на куклите стартира тази вечер в Кукления театър на ул. „Гурко“, когато ще бъде открита и изложбата „90 години от рождението на арх. Иван Цонев“. След откриването на изложбата ще се състои премиерата на най-новото заглавие от афиша на Столичния куклен театър „Страната на Оз“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Коледният концерт на вокална група "Смехоранчета" ще помогне на деца със синдром на Даун

Детската вокална група "Смехоранчета", ще има коледен концерт на 19 декември. Той е свързан с благотворителна кауза, каза в предаването "Нещо повече"  Галя Коджаманова – художествен ръководител  формацията: "Не него сме поканили дечица със синдром на Даун и ще подкрепим каузата и за създаване на център за обучение и забавление за такива деца...

публикувано на 12.11.18 в 19:12

15-и фестивал на модерния балет в Ерусалим е под българска звезда

Фестивалът на модерния балет се организира от центъра по танц „Шалем“ в сътрудничество на израелското министерство на културата и спорта и е част от световна верига за международни хореографски фестивали. По традиция фестивалът има конкурсна програма за хореографи, в която тази година има участници от 8 страни. В различните трупи, които ще се..

публикувано на 12.11.18 в 17:46

"Опит за летене" на Радичков отново е на сцената на Народния театър

"Опит за летене" на Йордан Радичков отново е на сцената на Народния театър – премиерите са утре и в сряда. Режисьор на постановката е Стоян Радев. В предаването "12+3" той обясни защо се е захванал с пиесата: "Аз съм гледал като ученик постановката на Младен Киселов. Нямам много ясен спомен за постановъчните му решения, но именно вдъхновението..

публикувано на 12.11.18 в 16:04

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Фонтанът пред художествената галерия

Културни маршрути с палитрата на Майстора и плодородието на Кюстендил

Художествената галерия в Кюстендил е създадена през 1959 г. От 1972 г. тя обитава специално построената за целта модерна сграда. Галерията носи името на именития творец Владимир Димитров–Майстора . Галерията е включена сред Стоте национални туристически обекта на България, с основната и най-голяма колекция от уникални творби на художника, подредени в..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пълната версия на писмата на Ане Франк

Гостувалата наскоро у нас белгийска поетеса Мириам Ван хее сподели, че е водила децата си, когато са били около 13-14-годишни в музея на Ане Франк в Амстердам, за да разберат по-добре случилото се през Втората световна война и да осмислят написаното от връстничката си. „Дневникът на Ане Франк“ не престава да бъде четен от различни поколения през..

публикувано на 12.11.18 в 13:08

„Неежедневие“ на Дафина Моллова - в търсене на необикновеното в делничното

В търсене на необикновеното в делничното, работите от “Неежедневие” перифразират гледки, с които съзнанието ни е привикнало. Изложбата на Дафина Моллова ще бъде открита на 14 ноември в „Място 167“ , на ул.‘‘Раковски‘‘167. Старателно подбрани от дълги пътувания, това са илюстрации на “вече видяни” пространства, в които се прокрадва тяхната..

публикувано на 12.11.18 в 13:05