Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започва Панаирът на куклите

Снимка: ДКТ-Видин

В София започва Панаирът на куклите. От днес до следващата неделя Столичният куклен театър кани феновете на това изкуство на 10-о издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“.

Двете софийски сцени на Столичния куклен театър, НДК, Театър 199, Театър „Българска армия“ и няколко улични локации ще са местата, на които може да се видят повече от 40 постановки, включени в програмата на Панаира на куклите. Има театрални спектакли за деца и възрастни, уличен театър, улично шоу, колонада, акробатика, пантомима – все неща, които се радват на интерес от зрителите, разказва директорът на Кукления театър Кирякос Аргиропулос. Той каза:

„10 дни ще има фестивал в София за уличен куклен театър, в който гостуват 11 чужди представления от Холандия, Франция, Испания, Полша, Англия, Унгария, Израел, Гърция, Япония, Русия и Хърватия, плюс българското участие – афишът става много пъстър. Имаме 7 трупи уличен театър, 19 представления. Имаме сегмента „бебешки театър“ – това са трупи от България, Унгария и Израел. Имаме и сегмента „семеен театър“, където имаме 14 трупи, които ще представят 17 заглавия. Има и 3 театъра за възрастни. Ще има още уъркшопи и майсторски класове“.

Панаирът на куклите стартира тази вечер в Кукления театър на ул. „Гурко“, когато ще бъде открита и изложбата „90 години от рождението на арх. Иван Цонев“. След откриването на изложбата ще се състои премиерата на най-новото заглавие от афиша на Столичния куклен театър „Страната на Оз“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!