Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Бенов: 24% са необитаемите жилища в София

Снимка: БГНЕС


България стана част от 30-те държави, в които тече застъпническа кампания за достоен дом за всеки. От този месец у нас започнаха срещи с представители ан общини и университети с цел устойчива жилищна политика. От „Хабитат“-България посетиха Смядово и Търговище, а днес са в Антоново. Предстоят Габрово, Павликени, Несебър, Бургас, Дупница, Кюстендил и София.

В предаването „Хоризонт до обед“ Минчо Бенов, национален директор на „Хабитат“ – България, разказа:

„Нашето разбиране е, че колкото по-добре хората познават проблемите, толкова по-подготвени са да се справят с предизвикателствата, които тези проблеми носят след себе си. В този смисъл кампанията е изключително комуникационна. Ние се опитваме чрез работа с младежка аудитория, университети, медии и с информационни срещи по места да запознаваме хората с тези проблеми, да обясняваме възможни решения. Говорим и за предизвикателствата пред жилищната политика в България и нещо много ценно за нас – да получим обратна връзка от нивото, на което провеждаме срещите“.

По думите му проблемите в различните общини са различни, но общото между тях е, че те са предизвикани от урбанизацията. И в София има необитаеми жилища и те са 24%, подчерта Бенов. Като проблем той отчете намаления жилищен фонд и стопанисването му:

“Ние като член на работната група, която разработва настоящата програма за регионално развитие „Региони в растеж“, успяхме да се преборим и да включим строежа на социални жилища като дейност, която може да се финансира по програмата. Много общини заявиха в своите инвестиционни планове такива намерения. Търсим решения. Но проблемът със стопанисването не би трябвало да е толкова тежък. Общините, които занемаряват жилищния си фонд, търпят критика“.

Бенов каза, че е оптимист, че ще бъде разработена жилищна стратегия. По думите му анализът за ситуацията в документа е изключително адекватен. Критиката, която имахме, беше, че в стратегията нямаше индикатори за нейното изпълнение, но това е било променено, посочи той. Според него в стратегията има нелоши идеи и възможни решения.

"Не мога да ангажирам и да кажа дали има или няма спекула на пазара на недвижими имоти, но има собственици на много голям брой жилища, които в момента по никакъв начин не са мотивирани да ги вкарат в търговски оборот. Самият факт, че те могат да си позволят да бъдат в тази ситуация неограничено време и да чакат удобни за тях развия на пазара, предполага някаква форма на спекула", коментира още Минчо Бенов. 

В Кюстендил около 90 семейства чакат по списък да бъдат настанени в общински жилища. Според местната администрация ситуацията с чакащите е нормална.

Цялото интервю, както и репортаж от Кюстендил, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени