Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски еврокомисар призова за френски президент на ЕЦБ след края на мандата на Драги

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар Гюнтер Йотингер подкрепя идеята французин да поеме ръководството на Европейската централна банка, след като приключи мандата на настоящия президент Марио Драги през октомври 2019-а година, съобщава германският вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

"Най-добре би било да имаме германски президент на Европейската комисия и способен французин като ръководител на ЕЦБ", коментира Йотингер предстоящите догодина рокади във върховете на европейските институции.

Трябва да се има предвид, че в началото на годината германските властимащи сякаш бяха готови да подкрепят кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка. Избирането на управителя на Бундесбанк за председател на ЕЦБ обаче може да се окаже трудна задача, въпреки че Вайдман е смятан за първокласен централен банкер, тъй като той притеснява част от европейските политици с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Централната банка, която допринесе за настоящото възобновяване на икономическия растеж в еврозоната.

Шансовете на Вайдман или на друг германски виден финансист да поеме кормилото на ЕЦБ обаче се сведоха до нулата, след като по-рано този месец лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се кандидатира официално за следващ председател на Европейската комисия след края на мандата на Жан-Клод Юнкер, който също изтича през октомври догодина.

Днешното изказване на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер потвърждава, че шефското място в ЕЦБ няма да бъде заето от негов сънародник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна