Eмисия новини
от 22.00 часа

Южна Корея показа първата си подводница с ракети

Новата южнокорейска подводница на церемонията на остров Коджедо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея показа днес първата си подводница с възможности да изстрелва нападателни ракети въпреки разтапянето на ледовете през последните месеци със Северна Корея, която разполага с ядрени оръжия, предаде АФП.

Дизелово-електрическата подводницата с водоизместимост 3000 тона и цена $700 млн. може да изстрелва крилати и балистични ракети. Тя е първата от трите планирани подобни съда, които трябва да бъдат приети на въоръжение до 5 години.

Тя е „скок напред“ на отбранителната индустрия на страната заяви президентът Мун Дже-ин на церемонията в корабостроителницата на „Деу“ на южния остров Коджедо, където подводницата е проектирана и изградена.

„Мир чрез сила е непоколебимата стратегия за сигурност на това правителство“, добави той.

Мун отива в Пхенян следващата седмица за трета среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Визитата идва в момент, когато водените от САЩ усилия Пхенян да бъде убеден да се откаже от ядрените оръжия, са в на застой.

„Ние тръгнахме по големия път към денуклеаризация на Корейския полуостров“, каза Мун. „Мирът обаче не идва даром“, добави той.

Новата подводница е с дължина 83,3 м и 9,6 м ширина, оборудвана е с 6 вертикални пускови установки, като има сонар и система да управление на огъня, които са местно производство. Предвидена е за 50-членен екипаж, като може да остане под вода, без да излиза на повърхността, 20 дни.

Очаква се след изпитания на вода да бъде предадена на южнокорейските ВМС през декември 2020 г., а да бъде приета на въоръжение от януари 2022 г.

Освен тези нови съдове, Южна Корея разполага с 18 по-малки подводници, изградени в сътрудничество с Германия.

Според южнокорейското министерство на отбраната Северна Корея има 70 стари подводници и подводни апарати, като според агенция Йонхап тя е разработила и нова 2500-тонна подводница, оборудвана с вертикални пускови установки.

Още от