Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Президенството е уведомено, че премиерът ще води делегацията на Общото събрание на ООН

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а не президентът. Това потвърди пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и уточни:

"Съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител, или от министър на външните работи - лица, които могат да представляват държавата в ООН. В случая, по време на председателство темите, които са глобални, тази година е добре премиерът да представлява ООН и в никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Така или иначе миналата година е бил президентът. Тази година е редно да отиде премиерът".

Вицепремиерът Екатерина Захариева отхвърли появилите се твърдения, че администрацията на президента не е била уведомена и че решението е взето еднолично от Министерски съвет:

"В смисъл, че комуникация между институциите има. Сигурно има какво да се подобрява, но аз съм информирана, че е имало среща между кабинетите на президента и на премиера и неговите съветници, преди сигурно месец-два, точно този въпрос са го дебатирали".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна