Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон започва да продава макарони

Макарони, но не от специалните, които ще носят бранда на Елисейския дворец.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Еманюел Макрон успешно продаде на избирателите обещанието за нов тип президентство във Франция, но те едва ли са си представяли, че ще им продава и сувенири, предаде АФП.

От часовници и цветни книжки, до луксозни червени, бели и сини макарони – новата линия стоки с марката на Елисейския дворец, започват да се продават през уикенда.

Първите 56 продукта първо ще бъдат предлагани в павилиони в градината на Елисейския дворец в събота, когато Франция стартира уикенда на отворени врати, когато може да се влезе в обекти, обикновено затворени за посетители.

Малко над половината продукти ще струват по-малко от 15 евро.

Двайсетина френски компании сътрудничеха по производството на изделията, които включват тениски на президента и първата дама, ръчен часовник с логото на Елисейския дворец и чаши за кафе.

Известният сладкар Пиер Ерме е зад макароните (наричани и френски „целувки“ – б.р.), вдъхновени от трикольора на Франция.

Продуктите ще могат да бъдат купувани и от сайта на президентството.

Елисейският дворец ще прибира 12% от стойността на продажбите, като парите са предназначени за поддръжка и ремонт на 300-годишната сграда.

От догодина компаниите ще могат да продават пряко продуктите с лиценз от президентството, включително в клонове в чужбина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!