Слабо увеличение на продажбите на дребно в САЩ през август

През август продажбите на дребно в САЩ се повишиха много слабо, но след солиден ръст през предходния месец, което е знак, че вътрешното потребление вероятно ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през август се повишиха с едва 0,1% спрямо юли, когато обаче скочиха с цели 0,7% (възходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,5%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на доста по-добро увеличение с 0,4 на сто. Макар и най-слабо от февруари насам, това представлява повишаване на продажбите на дребно за шести пореден месец и тяхно нарастване на годишна база с цели 6,6%, надвишавайки повече от два пъти потребителската инфлация през юли от 2,7 на сто.

Основна причина за по-слабия растеж е понижението при продажбите на автомобили и на части за тях с 0,8% спрямо предходния месец. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през август с 0,3% на месечна база, докато изключвайки продажбите на автомобили и на бензин, те се увеличиха с 0,2 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха с 0,1% спрямо юли, когато обаче нараснаха с цели 0,8% (възходяща ревизия от повишение с 0,5%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Днешните по-слаби данни за август в комбинация със възходящо ревизираните много силни данни за юли сигнализират, че потребителските разходи отново ще се превърнат във важен двигател за икономическия растеж на САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,0% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за увеличаването на БВП с 4,1 на сто.

Нарастването на потребителските разходи за шести пореден месец е също така поредно доказателство, че рекордно ниската безработица, растящите заплати и намаляването на данъчни ставки карат американците да харчат повече, като те ще продължават да оказват подкрепа за растежа на БВП на САЩ и през настоящото тримесечие.


Още от категорията

БЕХ ще спасява финансово закъсалата ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“ да получи помощ от Българския енергиен холдинг за закупуването на парникови газове - това е една от мерките, набелязани от енергийното министерство за финансовото стабилизиране на централата.  ТЕЦ-ът работи на загуба заради големите разходи за плащане на въглеродни емисии, изчислявани за тази година за над 570 милиона лева. За..

публикувано на 20.11.18 в 19:40

Фондовите индекси на Уолстрийт стартираха търговията под нивата от края на 2017 година

Пазарите на акции на Уолстрийт се оказаха под нов агресивен натиск в началото на търговията във вторник, като и трите основни американски фондови индекса отвориха солидно под техните нива от края на 2017-а година. Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 550 пункта (спад с 2,27%), широкият индекс S&P500 - с около 2% и технологичният..

публикувано на 20.11.18 в 17:03
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова се надява корейска корпорация да се включи в процедурата за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова се надява корейската Хидроатомна енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене" и да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата. Петкова е съобщила това при откриването на корейско-български енергиен форум, който се провежда в София.  От..

публикувано на 20.11.18 в 16:41

Паниката на световните борси се пренесе и на петролните пазари

Петролните фючърси се понижават с над 2% по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорската паника на световните фондови борси се отрази негативно и на пазарите на суровини. Януарските фючърси на петрола сорт брент се понижават с 2,22% към 65,30 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрола - с 2,34% към..

публикувано на 20.11.18 в 16:35

Потреблението на ток при семействата, които се отопляват с него, скача с 84%

През зимните месеци потреблението на домакинствата, които се отопляват с ток, се повишава с 84 на сто спрямо септември. Изчисленията са на компанията "ЧЕЗ Електро", която призова клиентите си да използват разумно електроенергията, тъй като това се отразява и на сметките им за ток. С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на..

публикувано на 20.11.18 в 16:17

Повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината

Актове за повече от 1 млн. лева са издадени за нарушения и повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината след проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-честите нарушения са смесванията на горива и неправилната работа на измервателните средства. Само за последния месец и половина..

публикувано на 20.11.18 в 16:13
Марк Карни от Английската централна банка

Шефът на АЦБ подкрепи предложената от британския премиер Брекзит сделка

Управителят на Английската централна банка Марк Карни даде своята подкрепа за предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит, като предупреди, че алтернативата, включваща излизането на Великобритания от ЕС без наличието на преходен период (т.нар. твърд Брекзит), може да доведе до негативни икономически последици, сравними с тези по времето на петролния..

публикувано на 20.11.18 в 15:59