Слабо увеличение на продажбите на дребно в САЩ през август

През август продажбите на дребно в САЩ се повишиха много слабо, но след солиден ръст през предходния месец, което е знак, че вътрешното потребление вероятно ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през август се повишиха с едва 0,1% спрямо юли, когато обаче скочиха с цели 0,7% (възходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,5%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на доста по-добро увеличение с 0,4 на сто. Макар и най-слабо от февруари насам, това представлява повишаване на продажбите на дребно за шести пореден месец и тяхно нарастване на годишна база с цели 6,6%, надвишавайки повече от два пъти потребителската инфлация през юли от 2,7 на сто.

Основна причина за по-слабия растеж е понижението при продажбите на автомобили и на части за тях с 0,8% спрямо предходния месец. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през август с 0,3% на месечна база, докато изключвайки продажбите на автомобили и на бензин, те се увеличиха с 0,2 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха с 0,1% спрямо юли, когато обаче нараснаха с цели 0,8% (възходяща ревизия от повишение с 0,5%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Днешните по-слаби данни за август в комбинация със възходящо ревизираните много силни данни за юли сигнализират, че потребителските разходи отново ще се превърнат във важен двигател за икономическия растеж на САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,0% на годишна база, допринасяйки в значителна степен за увеличаването на БВП с 4,1 на сто.

Нарастването на потребителските разходи за шести пореден месец е също така поредно доказателство, че рекордно ниската безработица, растящите заплати и намаляването на данъчни ставки карат американците да харчат повече, като те ще продължават да оказват подкрепа за растежа на БВП на САЩ и през настоящото тримесечие.


Още от категорията

Обсъждат отпадането на тавана на всички пенсии в парламентарната социална комисия

На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика ще се дискутира искането на Инициативен комитет за отпадане на тавана на всички пенсии. Във форума ще участва министърът на труда Бисер Петков. В комисията ще се обсъжда петиция от пенсионерски организации. Според действащия Кодекс за социално осигуряване се предвижда от..

публикувано на 26.09.18 в 03:40

18-годишен връх на потребителските нагласи в САЩ през септември

След силен ръст през август, потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха отново и през септември, достигайки 18-годишен връх, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board. Индексът на потребителското доверие се повиши до 138,4 пункта от 134,7 пункта през август (възходяща ревизия от..

публикувано на 25.09.18 в 17:40
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективно

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас , коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.  Към тези напълно обективни факти се добавя и..

публикувано на 25.09.18 в 16:49

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Световната банка препоръча обновяване на политиките за трудовия пазар, данъчното и осигурителното законодателство в Европейския съюз. Това става с новия доклад на институцията, изследващ неравенството в световен мащаб. Неравенството в трудовия пазар се разглежда в няколко аспекта. От една страна има ясно разделение между млади и стари, от..

публикувано на 25.09.18 в 16:21
Донатела Версаче

Американската компания "Майкъл Корс" придобива модната икона "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции...

публикувано на 25.09.18 в 15:49

Природният газ поскъпва с 14% от октомври

От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: “Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По..

публикувано на 25.09.18 в 15:07

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната..

публикувано на 25.09.18 в 14:54