„Графиня Марица“ в афиша на 61-вия Seefestspiele Mörbisch

Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се представят на огромна, впечатляваща със своите мащаби сцена, разположена на 3 500 м2 площ и построена под открито небе на самото езеро Neusiedlersee в областта Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята програма на принципа  staggione, а избраното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица“. В рамките на фестивалния период се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е положителен баланс и с 10% повече в сравнение с 2017 г. За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото официално откриване бяха показани  и специално адаптирани за деца представления на “Графиня Марица“, които привлякоха 2 000 ученици от цяла Австрия. Този културно-образователен проект бе успешно осъществен със съдействието на частни спонсори, както и училищния инспекторат на областта Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  подчерта значимостта на факта отрано да привлича, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще очаква след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица“ за 2018 г. включваше традиционно утвърдени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, но успешната му кариера преминава основно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица“  е четвъртото заглавие, което осъществява като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята концепция за спектакъла той изгражда съвместно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са убедени, че  “Графиня Марица“ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те представят сценичното действие  изцяло в традиционно класически стил, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една огромна цигулка. Това  е съзнателно търсен  символ, тъй като в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този вдъхновяващ начин. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а благодарение на специално изградена механична конструкция се разгръща и преобразява в декор за всяко едно от действията.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а сред солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  успешен старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое ръководството през есента на 2017 г. Той е много известен австрийски баритон с  впечатляваща международна кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица“, “Прилепът“ и “Царицата на чардаша“.


Още от категорията

Афро-перуански ритми и още музикални пътешествия в третата част на LIVE IN DA HOUSE

На 26-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои третият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. Тази седмица ви представяме групата..

публикувано на 25.09.18 в 17:36

„Белонога“ – „През очите на земята“ в Първо студио на БНР

На 25 септември Гергана Димитрова представя своя етно проект „Белонога“. Програмата, която предстои да чуем, продължава, обогатява и развива идеите от първия ѝ самостоятелен албум „През очите на слънцето“. Той се появи преди около пет години, разкривайки умението на Гергана да смесва музикални елементи от различни старинни култури. Известната..

публикувано на 25.09.18 в 14:16
Симфоничен оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си сезон

Симфоничният оркестър на БНР е създаден през 1948 година и до днес продължава да бъде еталон за високо музикантско и естетическо ниво, което задава стандартите в културната среда на столицата. На 28 септември, петък, ще бъде открит 70-ият сезон на Радиооркестъра с концерт от 19.30 часа в зала "България". На диригентския пулт отново ще застане главният..

публикувано на 25.09.18 в 12:05

"Еструна" с номинация за "Грами"

Съвместният проект на световноизвестния фламенко изпълнител Арканхел и хора Нови български гласове "Еструна" е номиниран за "Грами". Маргарита Борисова от екипа на "Джаз плюс", продуцент на музикалния проект и композиторът доц. д-р Георги Петков, диригент на "Еструна", гостуваха в "Хоризонт до обед" във връзка с новината за престижната номинация...

публикувано на 25.09.18 в 11:51

"Металика" обяви европейско турне

"Металика" обяви дати за европейско турне през следващото лято, съобщи БТА, цитирайки Контактмюзик. Европейското турне на "Металика" ще започне в Лисабон на 1 май и ще приключи в Майнхайм на 25 август. След Лисабон групата ще се представи в Мадрид, Барселона, Милано, Цюрих, Париж. През юни музикантите ще изнесат концерти в Дъблин, Амстердам,..

публикувано на 25.09.18 в 11:09

Орлин Павлов – „Още малко...” в „Нощен Хоризонт”

Орлин Павлов ще представи за първи път на живо новия си албум „Още малко...”, от който е и едноименната песен, превърнала се в хит - част от сериала с негово участие „Скъпи наследници”. Концертът е в зала 1 на НДК на 1 октомври, когато е Световният ден на музиката, от 20.00 часа. Това е първият голям самостоятелен лайф на певеца, който ще постави и..

публикувано на 24.09.18 в 15:28

В памет на проф. Петко Радев

Концерт в памет на проф. Петко Радев бе изнесен на 3-ти септември в красивата зала на Областната управа в гр. Бургас. Концертът бе част от програмата на Лятната академия по изкуствата, където проф. Петко Радев в продължение на близо 10 години, всяко лято в Созопол или Бургас, раздаваше щедро своите знания и умения в изкуството на кларинета на млади..

публикувано на 24.09.18 в 12:15