„Графиня Марица“ в афиша на 61-вия Seefestspiele Mörbisch

Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се представят на огромна, впечатляваща със своите мащаби сцена, разположена на 3 500 м2 площ и построена под открито небе на самото езеро Neusiedlersee в областта Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята програма на принципа  staggione, а избраното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица“. В рамките на фестивалния период се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е положителен баланс и с 10% повече в сравнение с 2017 г. За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото официално откриване бяха показани  и специално адаптирани за деца представления на “Графиня Марица“, които привлякоха 2 000 ученици от цяла Австрия. Този културно-образователен проект бе успешно осъществен със съдействието на частни спонсори, както и училищния инспекторат на областта Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  подчерта значимостта на факта отрано да привлича, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще очаква след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица“ за 2018 г. включваше традиционно утвърдени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, но успешната му кариера преминава основно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица“  е четвъртото заглавие, което осъществява като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята концепция за спектакъла той изгражда съвместно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са убедени, че  “Графиня Марица“ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те представят сценичното действие  изцяло в традиционно класически стил, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една огромна цигулка. Това  е съзнателно търсен  символ, тъй като в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този вдъхновяващ начин. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а благодарение на специално изградена механична конструкция се разгръща и преобразява в декор за всяко едно от действията.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а сред солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  успешен старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое ръководството през есента на 2017 г. Той е много известен австрийски баритон с  впечатляваща международна кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица“, “Прилепът“ и “Царицата на чардаша“.


Още от категорията

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47