Рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

Влезлите по суша мигранти в ЕС от началото на годината са 7 пъти повече, отколкото за същия период миналата година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 18 000 нелегални мигранти са се добрали в Европейския съюз по суша тази годината, което е 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде АФП, позовавайки се на данни на ООН.

Най-популярният маршрут е от Турция до Гърция, по който минали 12 000 души от 1 януар идо началото на септември, обяви Международната организация по миграцията (МОМ).

От останалите 6000 повечето стигнали Европа през Сеута и Мелия – две испански територии в Северно Мароко, където е единствената сухопътна граница на ЕС с Африка.

Ръстът на пристигналите мигранти по суша контрастира с намаляването на хората, опитващи да се доберат до Европа по море. Най-значимата причина са усилията на либийската брегова охрана, която патрулира в Средиземно море, за да блокира корабите с мигранти.

Според МОМ около 74 500 мигранти пристигнали в Европа по море от началото на годината, докато за същия период миналата година са били 129 000.

„Знаем, че когато се блокира един маршрут, друг се отваря“, заяви шефа на мисията на МОМ в Турция Ладо Гвилала, визирайки увеличението на мигрантите по суша.

Макар че ЕС успя рязко да ограничи пристигането на мигранти след пика им през 2015 г., съюзът продължава да е под силен натиск да намали още новопристигнащите.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова тази седмица за създаване на европейски гранични и крайбрежни сили с численост от 10 000 служители до 2020 г. с цел да ограничи миграцията.

Още от категорията
Дерайлиралият локомотив в Кресненското дефиле.

Стоманен стълб е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма

Тази сутрин беше направен щателен оглед на трасето в района на влаковата катастрофа в Кресненското дефиле.  Над 100 души със специална техника работеха днес за отстраняване на огромната скална маса, която се свлече на релсите близо до село Черниче и едва не обърна снощния влак за София, съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски:  "Почти..

обновено на 20.11.18 в 19:37

В Сливен се провежда пореден протест "Един народ срещу системата"

За девета поредна вечер в Сливен се провежда протест под надслов „Един народ срещу системата“. Протестиращите обявиха, че няма да се приберат и няма да се откажат, докато не падне правителството.  „Искаме система, която работи за гражданите, а политиците да осъзнаят, че са назначени от хората и трябва да работят в техен интерес“, обяви организаторът на..

публикувано на 20.11.18 в 18:59

Няколко от протестиращите майки отново се събраха пред Министерския съвет

Няколко от майките на деца с увреждания, които протестираха в последния месец, се събраха тази вечер пред сградата на бившия Партиен дом, но протест на практика нямаше. Имаше обаче засилено полицейско присъствие.  Майките благодариха на полицаите за коректното им поведение спрямо тях през периода на протеста.

публикувано на 20.11.18 в 18:46

Стойчо Кацаров: Болниците ще загубят пари, ако не се прехвърлят в други пера

Забрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема, коментира в предаването "Нещо повече" д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз: "Самият бюджет е..

публикувано на 20.11.18 в 18:34

Възстановено е движението на теснолинейката Септември-Добринище

Възстановено е движението на теснолинейката Септември-Добринище в отсечката между Белица и Разлог. То беше спряно заради нестабилност на скален откос.  Проблемът беше открит при редовния обход на кантонерите. От Национална компания "Железопътна  инфраструктура" информираха, че е сформиран екип за ръчно обезопасяване на мястото.  Заради лошите..

обновено на 20.11.18 в 18:25

Кметът на Карлово се обяви против закриването на митническото бюро в града

Против закриването на митническото бюро в Карлово се обявява кметът на града Емил Кабаиванов. В писмо до министъра на финансите той настоява при готвеното през 2019 година преструктуриране на Агенция „Митници", бюрото да бъде запазено. Кметът Емил Кабаиванов е провел среща и с 15 от най-големите фирми, ползващи услугите на митническото бюро в..

публикувано на 20.11.18 в 18:00

В Бургас потвърдиха 4-годишна ефективна присъда на шофьор, убил дете на пътя

Бургаският апелативен съд потвърди четиригодишната ефективна присъда на шофьора, който преди година блъсна и уби на място 16-годишен ученик на пешеходна пътека до созополското село Атия. Апелативният съд споделя изцяло извода на Окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна вина на шофьора Кирил Георгиев. Той е управлявал..

публикувано на 20.11.18 в 17:55