Рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

Влезлите по суша мигранти в ЕС от началото на годината са 7 пъти повече, отколкото за същия период миналата година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 18 000 нелегални мигранти са се добрали в Европейския съюз по суша тази годината, което е 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде АФП, позовавайки се на данни на ООН.

Най-популярният маршрут е от Турция до Гърция, по който минали 12 000 души от 1 януар идо началото на септември, обяви Международната организация по миграцията (МОМ).

От останалите 6000 повечето стигнали Европа през Сеута и Мелия – две испански територии в Северно Мароко, където е единствената сухопътна граница на ЕС с Африка.

Ръстът на пристигналите мигранти по суша контрастира с намаляването на хората, опитващи да се доберат до Европа по море. Най-значимата причина са усилията на либийската брегова охрана, която патрулира в Средиземно море, за да блокира корабите с мигранти.

Според МОМ около 74 500 мигранти пристигнали в Европа по море от началото на годината, докато за същия период миналата година са били 129 000.

„Знаем, че когато се блокира един маршрут, друг се отваря“, заяви шефа на мисията на МОМ в Турция Ладо Гвилала, визирайки увеличението на мигрантите по суша.

Макар че ЕС успя рязко да ограничи пристигането на мигранти след пика им през 2015 г., съюзът продължава да е под силен натиск да намали още новопристигнащите.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова тази седмица за създаване на европейски гранични и крайбрежни сили с численост от 10 000 служители до 2020 г. с цел да ограничи миграцията.

Още от категорията

Международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда в КНСБ

В КНСБ ще се проведе международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда.  Дискусията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ.  Форумът ще бъде открит от президента на КНСБ Пламен Димитров, заместник социалния министър Лазар Лазаров, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан..

публикувано на 26.09.18 в 08:13

Африканската чума по свинете може да блокира лова за няколко години

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди в предаването "Преди всички" председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков. На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче министерството на..

публикувано на 26.09.18 в 07:58

Преглед на печата

Вестник 24 часа пише за предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за налагане от държавата на таван на печалбата за хляб и още 9 основни храни. Целта е поскъпването на газа да не се отрази на социалната кошница с основни продукти като хляб, кисело и прясно млеко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо и други...

публикувано на 26.09.18 в 07:35

Подновени са дейностите по гасене на пожара над благоевградското село Дренково

В 6 часа тази сутрин бяха подновени  дейностите по гасенето на пожара над благоевградското село Дренково. През нощта площта му се е разраснала и към момента е засегната около 200 декара иглолистна гора. Над сто горски служители с пет високопроходими автомобила, както и четири пожарни коли участват в гасенето. Очакванията са, че пожарът, който възникна..

публикувано на 26.09.18 в 07:18

Обсъждат поскъпването на парното и топлата вода

Поскъпването на парното и топлата вода, което се предвижда от октомври да е с 8 процента средно за страната, ще бъде обсъждано в енергийния регулатор. Увеличението се налага заради скока на природния газ с близо 14 на сто. Според разчетите на регулатора от другия месец топлоенергията трябва да скочи с 2% във Варна, с 5-6 на сто в Бургас,..

публикувано на 26.09.18 в 04:13

Министър Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от..

публикувано на 26.09.18 в 03:47
Сградата на Европейска комисия в Брюксел

Българи излизат в Брюксел на протест пред Европейската комисия

Българи, живеещи в страната и в чужбина ще се съберат днес следобед на протест пред Европейската комисия в Брюксел. Протестът е предвиден за 15 ч. българско време, като досега участие са потвърдили малко над 160 души. „По-голямата част от населението на България е поставено в изключително тежки условия, несъвместими с нормалното..

публикувано на 26.09.18 в 03:09