Eмисия новини
от 22.00 часа

В Русе поставят нова апаратура за измерване на чистотата на въздуха

Снимка: БГНЕС

Нова апаратура за измерване на чистотата на въздуха в Русе бе открита днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Техниката е предоставена безвъзмездно за шест месеца от италианска фирма и ще набира проби при сигнал на граждани за неприятни миризми.

Апаратурата е поставена в квартал "Възраждане" и ще се използва напълно безплатно в продължение на шест месеца. Пробите могат да се вземат по всяко време на денонощието, а апаратурата се задейства дистанционно чрез sms. До 30 часа от вземането на пробата, контейнерът с русенски въздух ще се изпраща в Италия, където в лаборатория ще се установи дали има замърсяване и какъв вид е то. Днес министърът на екологията Нено Димов показа как работи техниката.

“Това е експериментален уред, който слагаме в Русе, ако покаже добри резултати, може да бъде ползван от местните власти и на други места“.

Сигналите в Русе са ежедневни, но тъй като гражданите не могат да определят химическия състав на въздуха, най-често съобщават за миризма на бакелит. Новата техника ще даде отговор на въпроса на какво точно мирише и колко е вредно това.

Още от